AIG deluje v 130 državah in zagotavlja zavarovanja za 100.000 podjetij in drugih institucij. Foto: EPA
AIG deluje v 130 državah in zagotavlja zavarovanja za 100.000 podjetij in drugih institucij. Foto: EPA
Barack Obama in Timothy Geithner
Ameriški predsednik in finančni minister sta se ostro odzvala na napoved zavarovalniške družbe. Foto: EPA

Zavarovalno-finančno podjetje naj bi namreč dobilo za 30 milijard dolarjev sredstev, s katerimi bi lahko pokrilo izgube, ki so mu nastale zaradi svetovne gospodarske krize, vodilni v banki pa so v nedeljo napovedali, da si bodo izplačali za 165 milijonov dolarjev nagrad.

"To je družba, ki se je zaradi pohlepa in lahkomiselnosti znašla v finančni stiski. V tem okviru je težko razumeti, kako je predstavnikom podjetja uspelo ustvariti presežke," je dejal ameriški predsednik Barack Obama. Hkrati je finančnemu ministru Timothyju Geithnerju naročil, naj uporabi vsa razpoložljiva pravna sredstva za ustavitev izplačila nagrad. Do namenov zavarovalnice je svojo zadržanost izrazil tudi sam minister. "Tu ne gre za dolarje ali cente. Gre za naše temeljne vrednote," je opozoril Geithner.

"Po vsej državi ljudje trdo delajo in vsak dan izpolnjujejo svoje obveznosti, a za to ne dobivajo državnih sredstev ali večmilijonskih nagrad. Vse, kar si želijo je, da bi vsi od Main Streeta pa do Wall Streeta in Washingtona počeli enako," je še povedal predsednik Obama.

Bo vlada ustavila pomoč?
Predstavnik Bele hiše Robert Gibbs je pozneje dejal, da bi lahko administracija AIG-ju ustavila nakazila, ki jih zanj predvideva stimulacijski sveženj za reševanje gospodarske krize. Kako naj bi to storili, ni povedal, analitiki pa menijo, da bi lahko vlada nakazala za 165 milijonov dolarjev manj sredstev.

Poziv k objavi imen "nagrajncev"
Newyorški gerneralni tožilec Andrew Cuomo je povedal, da je že izdal dokumente, s katerimi je zahteval objavo imen ljudi, ki naj bi bili deležni omenjenih nagrad, vendar je zavarovalnica objavo imen zavrnila.

M. R.