Obama se je v Lenovi pogovorni oddaji pokazal v bolj sproščeni luči. Foto: Reuters
Obama se je v Lenovi pogovorni oddaji pokazal v bolj sproščeni luči. Foto: Reuters
Družina Obama
Obama je pri Lenu govoril tudi o zasebnem življenju v Beli hiši. Foto: EPA
Barack Obama
Obama je v intervjuju povedal, da so mu všeč potovanja v letalu Air Force One. Foto: EPA

Obama in Leno sta se v oddaji sproščeno šalila, a sta govorila tudi o resnih vprašanjih, predvsem o reševanju svetovne gospodarske in finančne krize. Obama je povedal, da prevzema polno odgovornost, da bo ZDA popeljal iz krize, sicer pa je imel pogovorni šov, ki ga vodi eden izmed najbolj znanih svetovnih komikov in televizijskih voditeljev, rekordno gledanost.

V ospredju finančna kriza in zavarovalnica AIG
Obama se tudi v pogovorni oddaji ni izognil temi, ki je v zadnjih dneh razburkala ameriško javnost - ogromnim izplačilom vodilnih v zavarovalnici AIG, nad višino katerih je bil izjemno ogorčen. "Izplačila, ki so jih prejeli vodilni v zavarovalnici AIG, so problem, a še večji problem, s katerim se moramo spopasti, je, da je treba v ljudeh znova vzbuditi zavest, da bodo vedeli, kdaj je dovolj, in dobili občutek odgovornosti," je povedal Obama in dodal: "Če bomo lahko znova pridobili te vrednote, na katerih je bila Amerika zgrajena, mislim, da ne bomo imeli nobenih težav."

V oddaji je Obama govoril tudi o načrtih za reformo finančnega sektorja, ki jo ZDA po njegovem mnenju nujno potrebujejo, pogovor pa je nanesel tudi na finančnega ministra Timothyja Geithnerja, ki je zaradi nove finančne afere v nemilosti ameriškega ljudstva. "Tega človeka ne bremeni le bančna kriza. Ukvarjati se mora z najhujšo recesijo od velike depresije dalje. Mislim, da svoje delo opravlja izjemno," je povedal predsednik Obama.

Tukaj si lahko ogledate celotno oddajo.

Življenje v Beli hiši je zabavno
Lenova vprašanja so se v drugi polovici 35-minutne oddaje, kjer sta si voditelj in predsednik izmenjala kar nekaj šal, obrnila v bolj osebno smer, saj ga je zanimalo, kakšno je življenje predsednika in njegove družine. "Precej fino je leteti v letalu Air Force One," je povedal Obama in obljubil, da bosta njegovi hčerki Sasha in Malia kmalu dobili obljubljenega psa.

Deljena mnenja o Obamovem nastopu pri Lenu
Obama je prvi ameriški predsednik, ki se je za nastop pri Jayu Lenu odločil med svojim predsedovanjem, njegovo odločitev pa številni analitiki označujejo za nenavadno. Številni nasprotniki Obame so prepričani, da je bil nastop v oddaji Jaya Lena napaka, saj je tako le preusmeril pozornost od resnično pomembnih težav. Poleg tega so nekateri analitiki prepričani, da obstaja razlog, da se za nastop pri Lenu ni odločil še noben predsednik, saj je pri svojih privržencih tako zagotovo izgubil nekaj pik.

V Obamovem taboru pa so prepričani, da je bila odločitev, da se Obama pojavi pri Jayu Lenu, priložnost, da predsednika v bolj sproščenem okolju vidi kar se da veliko ljudi, in priložnost, da vsem Američanom pojasni, katere so njegove prioritete.

B. T.