Na območju evra bo najhitrejšo rast imela Irska. Foto: Reuters
Na območju evra bo najhitrejšo rast imela Irska. Foto: Reuters

Po napovedih sklada naj bi se svetovno gospodarstvo letos okrepilo za 3,2 odstotka, prihodnje leto pa za 3,5 odstotka, medtem ko je bila svetovna gospodarska rast lani 3,1-odstotna. "Svetovno okrevanje je zaradi okrepljenih finančnih turbulenc še dodatno oslabelo," je IMF zapisal v danes objavljenem poročilu.

Prihodnje leto naj bi se začelo okrevanje krepiti, k čemur naj bi najbolj prispevali hitro rastoči trgi in razvijajoča se gospodarstva, rast v razvitih državah pa bo zmerna. Razmere na hitro rastočih in razvijajočih se trgih, ki so jih pretresle napetosti, se začenjajo počasi normalizirati. "A negotovost je narasla, scenariji s tveganji za šibkejšo rast pa postajajo realnejši," so zapisali strokovnjaki IMF-a.

Razvitim državam za letos napovedujejo 1,9-odstotno rast bruto domačega proizvoda (BDP), prihodnje leto pa naj bi se pospešila na dva odstotka. Hitrejšo rast razvitih držav po njihovem mnenju zavirajo staranje prebivalstva, nizka rast produktivnosti in zapuščina finančne krize. Za evrsko območje pa poleg bremen velikih dolgov v več državah kot težavo izpostavljajo še nizko inflacijo.

Evrsko območje spet slabše od ZDA
V ZDA naj bi se BDP letos okrepil za 2,4 odstotka in prihodnje leto za 2,5 odstotka, v območju skupne evropske valute pa bo rast 1,5- oz. 1,6-odstotna. Tolikšno rast IMF napoveduje tudi Nemčiji. Bolje naj bi šlo Španiji, ki ji IMF napoveduje 2,6- in 2,3-odstotno gospodarsko rast, izpostaviti pa velja Irsko, ki se ji letos obeta petodstotna rast, prihodnje leto pa 3,6-odstotna. Grško gospodarstvo naj bi se letos še skrčilo za 0,6 odstotka, prihodnje leto pa zraslo za 2,7 odstotka.

Britansko gospodarstvo naj bi se letos okrepilo za 1,9 odstotka, prihodnje leto pa za 2,2 odstotka, medtem ko naj bi japonsko gospodarstvo letos imelo 0,5-odstotno rast, prihodnje leto pa naj bi se skrčilo, in sicer za 0,1 odstotka.

Strm padec Brazilije
Rusija in Brazilija naj bi letos ostali v recesiji - rusko gospodarstvo naj bi se skrčilo za 1,8 odstotka, brazilsko pa za 3,8 odstotka. Prihodnje leto naj bi se razmere nekoliko izboljšale, tako da naj bi se. rusko gospodarstvo okrepilo za 0,8 odstotka, brazilsko pa naj bi stagniralo.

Gospodarska rast Kitajske naj bi z lanskih 6,9 odstotka letos padla na 6,5 odstotka, prihodnje leto pa na 6,2 odstotka; indijski BDP naj bi po drugi strani v obeh letih zrasel za 7,5 odstotka.

Obete za Slovenijo je konec marca predstavila že misija IMF, ki se je mudila v naši državi. IMF nam po lanski 2,9-odstotni rasti za letos napoveduje 1,9-odstotno rast, prihodnje leto pa naj bi dosegla dva odstotka. Inflacija naj bi bila letos v povprečju 0,1-odstotna, prihodnje leto pa enoodstotna.