Svetovno gospodarstvo počasi okreva. Foto: EPA
Svetovno gospodarstvo počasi okreva. Foto: EPA

Po ocenah IMF-a naj bi imele razvite države 2,5-odstotno gospodarsko rast in rastoče države 6,5-odstotno rast. Razvitim državam je namenjeno opozorilo, da ukrepajo glede brezposelnosti in bančnega sistema, rastoče države pa IMF opozarja na pregrevanje gospodarstva.

Čeprav je svetovno gospodarstvo na poti okrevanja, so še vedno potrebni ukrepi za spoprijemanje s ključnimi težavami v mednarodnem gospodarstvu in finančnem sistemu, je v posodobljeni glavni analizi svetovne gospodarske napovedi in poročila o finančni stabilnosti zapisal IMF.

V analizi oktobra lani je IMF za letos napovedal 4,2-odstotno gospodarsko rast, a jo je zdaj zvišal za 0,2 odstotka. Za prihodnje leto napoveduje 4,5-odstotno rast svetovnega gospodarstva, kar pa je enako oktobrski napovedi.

Za popravek navzgor se je IMF odločil zaradi večje gospodarske aktivnosti v drugi polovici leta 2010 in napovedanih ukrepih v ZDA, ki bodo letos spodbudili gospodarsko aktivnost.

V razvitih državah imajo sicer še vedno počasno rast, za krepkejše okrevanje pa bi bilo po mnenju IMF-a potrebno obsežno in hitrejše ukrepanje v primeru reševanja dolžniških in finančnih težav v evrskem območju, uravnavanje fiskalnih neravnovesij in ukrepi za izboljšanje finančnega sistema.