Na Statističnem uradu RS ugotavljajo, da so se v prvi polovici leta pogonska goriva podražila za skoraj četrtino. Foto: MMC RTV SLO
Na Statističnem uradu RS ugotavljajo, da so se v prvi polovici leta pogonska goriva podražila za skoraj četrtino. Foto: MMC RTV SLO

Na Statističnem uradu RS ugotavljajo, da so za inflacijo krive predvsem podražitve počitnic v paketu (8,8 odstotka), goriva (1,3 odstotka) in zelenjave (3,4 odstotka). Za 1,3 odstotka se je podražila tudi oprema za šport, za 3,5 odstotka daljinska energija, za dva odstotka pa plin.

Države območja evra so junija na letni ravni zabeležile 1,4-odstotno rast cen, je sporočil evropski statistični urad Eurostat. Maja je letna stopnja inflacije v območju evra znašala 1,6 odstotka.

Pocenile so se igre in igrače ter cvetje in izdelki za vrtnarstvo, padec cen pa je Surs zaznal tudi pri najemninah. Za 1,1 odstotka so se pocenila oblačila, za 0,7 odstotka pa obutev.

V prvi polovici letošnjega leta so se najbolj, za skoraj četrtino, podražila pogonska goriva, plin se je podražil za 13,8 odstotka, električna energija pa za 4,2 odstotka. Za odvoz smeti je bilo treba odšteti skoraj petino več. Podražil se je tudi tobak. V skupini hrana in pijača so se izdelki predvsem zaradi podražitev zelenjave podražili za 20,5 odstotka.

Z Urada za makroekonomske analize in razvoj so sporočili, da je bila junija inflacija razmeroma nizka, v prvi polovici leta pa se je gibala v skladu s pričakovanji. Inflacijo je zaznamovala predvsem šibka gospodarska rast, na kar sta vplivala tudi gibanje evra v primerjavi z dolarjem in rast cen surovin na mednarodnih trgih. Junijska inflacija je po njihovih besedah posledica običajnih sezonskih cenovnih gibanj, na gibanje cen v preteklem polletju pa so vplivali tudi ukrepi politike trošarin pri energentih in tobaku.