Foto: BoBo
Foto: BoBo

14 let po vložitvi takrat rekordne odškodninske tožbe zaradi spornih vlaganj Intereurope v Rusijo in Ukrajino je večinski lastnik koprskega logista sprejel odločitev, da opusti tožbo. Z njo si je družba obetala povrnitev 37,5 milijona evrov. Toliko je bila ocenjena škoda zaradi spornih nakupov zemljišč za logistične terminale.

Po teh poslih si Intereuropa dolgo ni opomogla, sledila je prodaja. Nadzorniki in tri odvetniške pisarne so pred tremi leti začeli preverbo, kako verjetno je, da tožbo dobijo, da odškodnino od toženih izterjajo in ali je ekonomično še naprej vztrajati, za zdaj so s tem nastali samo stroški.

Lastniki – večinski je Pošta, so pred dnevi sprejeli odločitev, da družba z nekdanjo direktorico Ondino Jonke in dediči pokojnega člana uprave Zvezdana Markežiča sklene poravnavo. Za Andreja Lovšina pa bodo tožbo umaknili in vložili premoženjskopravni zahtevek v okviru kazenskega postopka, ki prav tako poteka na koprskem sodišču.

Zakaj takšna odločitev, v Intereuropi do sklenitve poravnave ne želijo povedati. Tožilstvo in obramba sta lani predlagala združitev teh kazenskih zadev – tako glede suma škodljivih poslov v Rusiji kot v Ukrajini. Sodišče je temu ugodilo, obravnave bodo predvidoma septembra. Lovšin na zadnji predobravnavni narok decembra ni prišel.