Delavci naj bi v četrtek kljub neuspeli dokapitalizaciji dobili plače. Foto: RTV SLO
Delavci naj bi v četrtek kljub neuspeli dokapitalizaciji dobili plače. Foto: RTV SLO
Tomaž Toplak in Marko Pogačnik
Skupščine sta se udeležila tudi Tomaž Toplak iz Kada in Marko Pogačnik iz Soda. Foto: RTV SLO

Kad in Sod sta predlagala, da kranjsko družbo dokapitalizirata sama, brez pomoči drugih vlagateljev, le manjši delež naj bi prispeval KD Holding, vendar so na skupščini zavrnili tudi ta predlog.

Vpleteni razočarani
Nad sklepom uprave so bili razočarani tako predstavnik Engrotuša Andrej Bošnjak, ki je prejšnji teden že nakazal 2,7 milijarde tolarjev, kot tudi predsednik Kada Tomaž Toplak in predsednik uprave Soda Marko Pogačnik, ki imata v Iskraemecu 36-odstotni delež, v Engrotušu pa ne vidita zanesljivega partnerja.

Marko Pogačnik trdi, da država v Iskraemecu ne namerava ostati, s svojim predlogom pa so skušali le zaščititi male delničarje, upnike in svoj lastniški kapital. Toplak je pojasnil, da na skupščini niso dobili zagotovila, da se proizvodnja ne bo preselila iz Slovenije.

Sklada sta začudena, da so zaposleni, ki prek pooblaščenke obvladujejo 51-odstotni delež družbe, zavrnili njun predlog za dokapitalizacijo. Marija Šenk, predsednica družbe pooblaščenke, meni, da Kad in Sod nimata dolgoročne vizije in bi delež pozneje prodala po višji ceni.

Plače v četrtek bodo
Čeprav je uprava prejšnji teden opozarjala na stečaj podjetja, če ne bo prišlo do dokapitalizacije, o tem zdaj ne govori nihče. Direktor Iskraemeca zagotavlja, da plače v četrtek bodo, čeprav bodo Engrotušu vrnili ves denar, saj so v ta namen zadržali plačila dobaviteljem.

Nekaj lastnikov, Kad in Sod so upravo pozvali k odstopu, vendar se to še ni zgodilo. V kratkem pa lahko pričakujemo novo skupščino. Kdaj, če sploh, bo uprava odstopila, ali pa jo bo zamenjal nadzorni svet, ni znano.