Petrol s svojim predlogom o zamenjavi dveh nadzornikov v Istrabenzu ni uspel Foto: RTV SLO
Petrol s svojim predlogom o zamenjavi dveh nadzornikov v Istrabenzu ni uspel Foto: RTV SLO
Istrabenz brez novih nadzornikov


Petrol ni uspel s svojimi tremi predlogi, da bi v nadzorni svet imenovali Viktorja Barago, Andreja Bratoža in Janeza Grošlja. Baraga je bil predviden kot zamenjava za Boža Predaliča, ki je pred meseci odstopil, Bratož in Grošelj pa naj bi nadomestila Tomaža Topolaka in Damjana Mihevca, a ostali delničarji Petrola zahteve za njun odpoklic niso podprli. Petrol je namreč za svoje predloge dobil le 38-odstotno podoro.

"Ne" tudi Verbiču in Bojcu
Na mesto Boža Predaliča tako ni bil imenovan niti predsednik Vseslovenskega združenja malih delničarjev Kristijan Verbič, ki ga je predlagala uprava, niti Janez Bojc iz družbe KD Kapital, ki je 17-odstotna lastnica Istrabenza, delež pa je pred dnevi odkupila od Maksime Holding. Naj spomnimo, da je ta družba v 78-odstotni lasti Bavčarjevih FB Investicij.


Glasovali so vsi
Na skupščini so kljub drugačnim pričakovanjem lahko glasovali vsi lastniki, saj je skupina šestih družb, ki so jim julija odvzeli glasovalne pravice, znižala skupni delež v Istrabenzu pod delež, ki ga ima največji lastnik, Petrol. Ta ima v lasti skoraj tretjino Istrabenza.


Petrol z dividendami uspel
So pa nadzroniki s skoraj 70-odstotno podporo izglasovali zvišanje dividend, družba bo namreč za lansko poslovno leto izplačala kar 3,79 evra bruto dividende na delnico. Za dividende bo tako šlo 19,63 milijona evrov, preostalih 78,57 milijona evrov bilančnega dobička pa gre v rezerve.


Predsednik uprave Igor Bavčar z višino dividende ni zadovoljen, saj meni, da bi utegnila ogroziti strateške načrte družbe. Uprava je sicer pedlagala bruto dividendo na delnico v višini 0,72 evra.


Na skupščini so napovedali še izpodbojni tožbi. Ker so lastniki Istrabenza podelili razrešnico upravi in nadzornemu svetu ter imenovali revizorja, družbo KPMG Slovenija, je Petrol na to napovedal tožbo. Tožil bo tudi Finetol, in sicer zaradi izglasovanega predloga o višini dividende.

Istrabenz brez novih nadzornikov