Prednost pri vplačilu novizdanih delnic bodo imeli obstoječi lastniki. Foto: MMC RTV SLO
Prednost pri vplačilu novizdanih delnic bodo imeli obstoječi lastniki. Foto: MMC RTV SLO
Si Istrabenz kupuje čas?

Delničarji bodo o predlogu uprave, da kapital družbe z zdajšnjih 21,6 milijona evrov poveča na 165,2 milijona evrov, odločali na junijski skupščini. Uprava je predlog o dokapitalizaciji sicer napovedala že v torek, in to v najbolj ekstremni obliki, torej v znesku, ki je za ponovno solventnost družbe.

Uspeh dokapitalizacije: vplačane vse delnice
Istrabenz naj bi v okviru predlagane dokapitalizacije izdal 34,4 milijona novih delnic, po povečanju pa naj bi bil celotni osnovni kapital družbe razdeljen na 39,6 milijona delnic. Prednostno pravico do vpisa bodo imeli obstoječi delničarji v razmerju s svojimi deleži v osnovnem kapitalu družbe. K dokapitalizaciji bodo povabljeni v treh delovnih dneh po zasedanju skupščine.

Istrabenz bo imel dokapitalizacijo za uspelo, če bodo vpisane in vplačane vse novizdane delnice. Višina predlagane dokapitalizacije se sicer še lahko spremeni, saj je odvisna od ocene potrebe po dokapitalizaciji na dan skupščine. Vmesni čas daje možnost za pomembno znižanje zneska, če bi se družbe z bankami upnicami uspela dogovoriti o reprogramiranju obveznosti, dodajajo v Istrabenzu.

Istrabenz je sicer od 30. marca insolventen, saj se upravi, največjim delničarjem in bankam upnicam ni uspelo dogovoriti o konsolidiranju posojil. Dolgovi delniške družbe Istrabenz sicer znašajo 450 milijonov evrov, dolgovi celotne skupine pa 950 milijonov evrov.

Pripravljen bo tudi predlog prisilne poravnave
Nadzorni svet je sicer predlog za sklic skupščine podprl. Prvi nadzornik Tomaž Toplak je dejal, da družba v prvi vrsti rešuje predvsem lastnike. V Istrabenzu naj bi pripravili tudi predlog prisilne poravnave, saj ni nujno, da bo dokapitalizacija uspela.

A. K. K.

Si Istrabenz kupuje čas?