Na vprašanje, ali se je na razpis za predsednika uprave Istrabenza prijavil tudi Igor Bavčar, je Tomaž Toplak odgovoril, da tega ne ve. Foto: MMC RTV SLO
Na vprašanje, ali se je na razpis za predsednika uprave Istrabenza prijavil tudi Igor Bavčar, je Tomaž Toplak odgovoril, da tega ne ve. Foto: MMC RTV SLO
Istrabenz (še) ni izbral nove uprave

Nadzorni svet Istrabenza po predstavitvi kandidatov ni imenoval nove uprave, je povedal predsednik Tomaž Toplak, ki je svojo kandidaturo sicer umaknil.

Toplak je še zatrdil, da bo upravo zagotovo izbral aktualni nadzorni svet, in sicer najkasneje do 15. maja, ko Igorju Bavčarju preteče mandat predsednika uprave.

Nadzorni svet je poslušal predstavitve sedmih kandidatov. Teh je bilo sprva devet, a sta dva, eden izmed njiju je Toplak, kandidaturo umaknila. Med znanimi kandidati so predsednik uprave telekomunikacijske družbe Sinfonika Goran Brankovič, nekdanji predsednik uprave Droge Matjaž Čačovič in nekdanji član uprave Droge Marko Jazbec.

Na razpis se je prijavil tudi Igor Bavčar, ki bo Istrabenz vodil le še do 15. maja, je potrdil Tomaž Toplak.

"Bavčarjeva morebitna kandidatura ni nezakonita"
Marko Jazbec
, ki naj bi ga podpirale predvsem banke upnice, ima že pripravljen program sanacije, ki predvideva selektivno odprodajo premoženja. Po predstavitvi je dejal, da programa, ki ga je predstavil, ni spreminjal. "Še vedno verjamem v zunajsodno poravnavo." Jazbec je še dejal, da morebitni kandidaturi Tomaža Toplaka in Igorja Bavčarja po njegovem mnenju nista nezakoniti. "O etiki težko razpravljam. Pomembno je, da stvar ni nezakonita," je dejal.

Nadorni svet sprejel Bavčarjev načrt prestrukturianja
A na seji nadzornega sveta so potrdili tudi program finančnega prestrukturiranju holdinga, ki ga je pripravila zdajšnja uprava, v kateri sta poleg Bavčarja tudi Tamara Jerman in Bogdan Topič.

Bawag zahteval stečaj
Istrabenz je sicer že več kot mesec dni uradno insolventen. Insolventnost so objavili po tem, ko vodstvu družbe z bankami upnicami ni uspelo doseči dogovora o finančni konsolidaciji. V začetku aprila je nato avstrijska banka Bawag vložila predlog za stečaj družbe. V Istrabenzu so nato na koprskem okrožnem sodišču zaprosli za odlog odločanja o stečaju.

Sodišče je Istrabenzu ugodilo, odločanje o stečaju je preloženo do 30. junija.

S. Z./A. K. K.

Istrabenz (še) ni izbral nove uprave