Med devetimi kandidati za novega predsednika uprave naj bi bila po neuradnih informacijah tudi zdajšnji prvi upravnik Igor Bavčar in prvi nadzornik Tomaž Toplak. Foto: MMC RTV SLO
Med devetimi kandidati za novega predsednika uprave naj bi bila po neuradnih informacijah tudi zdajšnji prvi upravnik Igor Bavčar in prvi nadzornik Tomaž Toplak. Foto: MMC RTV SLO
BankaBawag
Istrabenz banki Bawag dolguje približno 80 milijonov evrov. Foto: EPA

Bawag je sicer ena izmed 19 bank upnic, ki jim Istrabenz skupaj dolguje skoraj 900 milijonov evrov, samo Bawagu pa holding dolguje okoli 80 milijonov evrov. Banka je predlog stečaja na okrožno sodišče v Kopru vložila, ker se bankam upnicam ni uspelo dogovoriti glede uvrstitve reodkupnih pogodb, ki so jih banke že aktivirale, v skupno maso premoženja holdinga.

Istrabenz se ukvarja z lastno insolventnostjo
Istrabenz je sicer vložil zahtevo za odložitev odločanja o predlogu banke Bawag, saj naj bi se v vmesnem času posvetil dejavnostim za odpravo insolventnosti družbe v skladu z zakonom o finančnem poslovanju, postopkih o insolventnosti in prisilnem prenehanju. Prav zaradi neuspelega dogovora o finančni konsolidaciji med upravo, delničarji in upniki je Istrabenz od konca marca insolventen.

Ljubljanska borza:
Delnice Istrabenza so danes potonile, saj se je njihov enotni tečaj znižal za 29,99 odstotka in tako dosegel dovoljeno 30-odstotno omejitev gibanja tečaja. Trenutni tečaj tako znaša 11,88 evra.

Ne, kdo bo novi upravnik, ampak kdo se je prijavil za upravnika?
Uprava Istrabenza (Igor Bavčar, Tamara Jerman in Bogdan Topič) je sicer pripravila program finančnega prestrukturiranja holdinga, ki naj bi ga nadzorniki obravnavali v petek. Ni izključeno, da bi nadzorni svet hkrati razpravljal tudi o seznamu kandidatov, ki so se prijavili na razpis za novega predsednika uprave. Kandidatov je devet, po neuradnih pdatkih pa naj bi bil med njimi tudi Igor Bavčar in prvi nadzornik družbe Tomaž Toplak.

A. K. K.