Kaj v Muri počnejo kriminalisti, še ni znano. Foto: MMC RTV SLO
Kaj v Muri počnejo kriminalisti, še ni znano. Foto: MMC RTV SLO

Kje je motnja v komunikacijskem kanalu med vlado in sodiščem, ni jasno, saj v uradu vlade za komuniciranje zatrjujejo, da je bil sklep vlade o predhodnem soglasju za uvedbo stečajnega postopka v hčerinski družbi Mure, invalidskem podjetju Muralist, poslan tako podjetju kot sodišču v četrtek po seji vlade. Medtem pa predsednik murskosoboškega okrožnega sodišča Branko Palatin zatrjuje, da soglasja še nimajo.

Ker je Muralist invalidsko podjetje, sodišče namreč potrebuje soglasje vlade, da bo lahko uvedlo stečajni postopek tudi za to družbo. Vlada ga je v četrtek podala, saj je Muralist, ki zaposluje 583 delavcev, kapitalsko neustrezen, ne bo mogel izplačati septembrskih plač in tudi v prihodnje ne pričakuje ustrezno visokih prilivov.

Na Policijski upravi Murska Sobota pa so potrdili, da kriminalisti opravljajo preiskavo v družbi Mura, kjer pa zaradi poteka preiskave več informacij ne morejo dati. Donedavni predsednik uprave Mure in zdajšnji glavni poslovodja družbe Mura in partnerji Bojan Starman za pojasnila ni bil dosegljiv.

Delavci množično po pomoč
Delavci, ki so po uvedbi stečajnih postopkov v omenjenih treh družbah sicer že dobili odpovedi pogodb o zaposlitvi, medtem množično podajajo vloge za izredno socialno pomoč. Na centru za socialno delo v Murski Soboti, v katerega pristojnost sicer spada skupno 2089 delavcev Mure, so do zdaj prejeli med 1000 in 1200 vlog Murinih delavcev za izredno socialno pomoč. Skupaj z vlogami za občinske denarne pomoči je teh vlog 1400.

Tisti, ki so do danes vložili popolne vloge za državno socialno pomoč, bodo izplačila dobili 19. oktobra. Za poznejše vloge bodo izplačila predvidoma konec oktobra oziroma v novembru. Škrbčeva pričakuje, da bo na murskosoboškem centru sklepe o pomoči dobilo skupno okoli 1600 Murinih delavcev.