Janežič ni privrženec privatizacije energetike. Foto: BoBo
Janežič ni privrženec privatizacije energetike. Foto: BoBo
Matjaž Janežič
Matjaž Janežič poudarja, da se v TEŠ-u proizvede tretjina vse slovenske električne energije. Foto: MMC RTV SLO/Ana Mušič

Holding Slovenske elektrarne (HSE) bo brez državnega poroštva zelo težko financiral gradnjo šestega bloka šoštanjske termoelektrarne (TEŠ 6), je v pogovoru za današnji Dnevnikov Objektiv povedal generalni direktor HSE-ja Matjaž Janežič.

"Treba je razumeti, da skladno z energetsko zakonodajo energetske infrastrukture ni mogoče zastaviti za najetje posojila. Glede na to, da je država hkrati zakonodajalec, izdajatelj poroštva in naš lastnik, je logično, da smo se obrnili nanjo," je pojasnil.

Janežič je tudi potrdil, da je bilo pri projektu TEŠ 6 kar nekaj nepravilnosti. "Danes je v projekt vključenih okoli 70 ljudi na več lokacijah, prej pa ga je vodila manjša skupina zaposlenih v TEŠ-u," je zatrdil in dodal, da so ti nezadostno nadzorovali izdelovanje tehnološke opreme, neustrezno obvladovali tveganja, kjer je izstopala možnost neomejenega dviga cen tehnološke opreme, prepočasno pa se je pridobivalo tudi dovoljenja.

Pojasnil je, da so določene zadeve zaradi suma negospodarnega ravnanja že predali pristojnim organom.

Brez TEŠ-a 6 obstaja nevarnost za sistem
Janežič je tudi opozoril, da bo, če TEŠ-a 6 ne bo, ogrožena stabilnost elektroenergetskega sistema. "Lokacija v Šoštanju je v tehničnem in tehnološkem smislu v tem trenutku edina, kjer lahko izvajamo sekundarno regulacijo in proizvajamo jalovo energijo, ki je pomembna za optimalno obratovanje elektroenergetskega sistema," je povedal ter spomnil, da proizvede TEŠ tretjino slovenske električne energije.

"Če bloka 6 ne bo, bo stabilnost sistema ogrožena. Vprašanje je, ali bomo alternativne vire, od fotovoltaike naprej, sploh lahko priklapljali na omrežje, ker sistem ne bo več stabilen," je dejal in opozoril tudi na ekonomski vidik.

"Če vzamemo tretjino električne energije iz sistema, bo ob tem, da smo v konjunkturi uvažali četrtino električne energije, njena cena ob ponovnem gospodarskem okrevanju šla v nebo," je dejal.

Janežič proti privatizaciji
Na vprašanje, zakaj se interesa za TEŠ 6 ni preverjalo z mednarodnim razpisom, je Janežič odgovoril: "Ker bi šlo za razprodajo slovenskega primarnega energenta, premoga, in ker s strateškim partnerjem ne zagotavljamo samozadostnosti oskrbe z energijo v Sloveniji." Kot je pojasnil, se strateški partner ne bi zadovoljil z donosom. "V energetiki svoja tveganja vedno zaščitiš s končnim produktom, to je z električno energijo," je dejal.

Janežič ni privrženec privatizacije energetike. "Kar zadeva projekt TEŠ 6, pa v tej fazi ni smiselno niti razmišljati o njegovi prodaji, ker projektu vrednost zraste šele, ko začne maksimirati prihodke. Zagovarjam pa vstop strateških partnerjev v projekte, ki jih tehnološko nismo sposobni izvesti sami," je pojasnil.