Foto:
Foto:
Jukosov davčni dolg znaša 27 milijard dolarjev.
Jukosova poslovna stavba.

Bajkal je na včerajšnji dražbi v Moskvi za 9,37 milijard dolarjev kupil to največjo proizvodno enoto Jukosa, čeprav je sodišče v Houstonu za deset dni ustavilo prodajo Jukosovega premoženja.

Tiskovni predstavnik Jukosa Aleksander Šadrin je že dejal, da je bila prisilna dražba Jukosove proizvodne enote Juganskneftegaza v nasprotju tako z ruskimi zakoni kot mednarodnim pravom.

Povezava je ali je ni?
Šadrin meni, da si je tisti, ki je kupcu zagotovil finančno pomoč, naredil nepopravljivo škodo. Analitiki sicer domnevajo, da naj bi bil kupec pravzaprav le alternativni vir financiranja glavnega kupca Juganskneftegaza, podjetja Gazprom, ki je edino še sodelovalo na dražbi.

Vodstvo plinskega velikana Gazprom, ki je veljal za najverjetnejšega kupca Juganskneftegaza, pa je sporočilo, da Bajkal ni povezan z njimi, je še poročal Radio Slovenija. Povedali so še, da premišljujejo o nakupu včerajšnjega kupca.

Večina analitikov meni, da Bajkal v dveh tednih, kolikor ima časa za poravnavo kupnine, ne bo izpolnil finančnih obveznosti. To bi Rusiji omogočilo, da Juganskneftegaz nacionalizira.

Kupnina za dolg
Kot je znano, je Jukos dražbo skušal preprečiti, tako da je na sodišču v Houstonu v Teksasu vložil predlog za uvedbo stečaja in sodišče pozval, naj dražbo prepove. Sodišče jo je sicer prepovedalo, Moskva pa je menila, da gre za notranjo rusko zadevo, in je dražbo izpeljala. S kupnino naj bi povrnili del Jukosovega davčnega dolga, ki znaša 27 milijard dolarjev.