Cene oblek in obutve za poletje so se močno znižale. Foto: MMC RTV SLO
Cene oblek in obutve za poletje so se močno znižale. Foto: MMC RTV SLO
Kmalu nove podražitve

Kot še sporočajo s Statističnega urada RS, so se pretekli mesec cene najbolj znižale v skupinah obleka in obutev (za 15,9 odstotka), komunikacije (za 1,5 odstotka), raznovrstno blago in storitve (za 0,3 odstotka) ter stanovanjska oprema (za 0,1 odstotka). Na nižje cene oblačil in obutve so vplivale predvsem posezonske razprodaje, telefonske storitve in aparati pa so se pocenili zahvaljujoč akcijskim ponudbam.

V skupini prevoz, kjer so cene julija v povprečju ostale enake, so se opazneje pocenili rabljeni osebni avtomobili.

Na letni ravni so se cene v povprečju znižale v skupinah obleka in obutev (za 2,1 odstotka), prevoz (za 1,2 odstotka) ter rekreacija in kultura (za 0,6 odstotka).

Dražji predvsem rekreacija in kultura
Julija so se na mesečni ravni zvišale cene v skupinah rekreacija in kultura (za 3,1 odstotka) ter zdravje (za 1,7 odstotka), za manj kot odstotek pa so se zvišale cene v skupinah stanovanje, hrana in brezalkoholne pijače, alkoholne pijače in tobak ter gostinske in nastanitvene storitve. Najbolj so se podražile počitnice v paketu, in sicer za 10,7 odstotka. V skupini zdravje so se za 8,2 odstotka podražile zobozdravstvene storitve.

Tudi na letni ravni so se najbolj zvišale cene v skupini stanovanje, in sicer v povprečju kar za 12,4 odstotka. Alkoholne pijače in tobak so se v povpečju podražili za 5,2 odstotka.

Inflacija povezana s šibko gospodarsko aktivnostjo
Podatke so že komentirali tudi na Uradu za makroekonomske analize in razvoj, kjer julijsko deflacijo prav tako povezujejo s poletnimi razprodajami. Letošnja inflacija je zaznamovana predvsem s šibko gospodarsko aktivnostjo, trošarinsko politiko, gibanjem cen surovin in tečaja dolarja, navajajo.

Velik vpliv na gibanje cen so imeli po besedah direktorja Umarja Boštjana Vasleta tudi ukrepi trošarinske politike, ki so dodatno zaznamovali gibanje cen v nekaterih skupinah (tobak, alkohol, tekoča goriva), ter nihanja vrednosti evra glede na ameriški dolar in nihanja cen surovin, prevsem energentov v mednarodnem okolju.

Kmalu nove podražitve