Zavarovalnica Triglav je dobila nadzornike po želji Kada in Soda. Foto: MMC RTV SLO
Zavarovalnica Triglav je dobila nadzornike po želji Kada in Soda. Foto: MMC RTV SLO
Kristjan Verbič
Brez odgovora je na skupščini ostalo vprašanje predsednika Veslovenskega združenja malih delničarjev Kristjana Verbiča, zakaj so pri oblikovanju predloga sestave novega nadzornega sveta prezrli male delničarje. Teh je več kot 30.000, v lasti pa imajo skupaj več kot 25 odstotkov delnic, je spomnil. Foto: RTV SLO
Zavarovalnica Triglav z novimi nadzorniki

Odločali so se med predlogoma dosedanjega nadzornega sveta ter dveh večjih lastnikov - Kapitalske družbe (Kad) in Slovenske odškodninske družbe (Sod) - in podprli predlog družb.

V novem nadzornem svetu tako po novem sedijo predsednik uprave Kada Borut Jamnik, Mirko Miklavčič iz Zveze društev upokojencev Slovenije, Anton Ribnikar iz Nove Ljubljanske banke (NLB), Igor Mihajlovič iz Iskre Avtoelektrike, Aljoša Valentinčič z Ekonomske fakultete ter Uroš Slavinec iz Heliosa.

Dosedanji nadzorni svet pa je namesto Valentinčiča in Slavinca med nadzorniki želel Uroša Čuferja iz NLB ter Dimitrija Marjanoviča iz Soda. Zavarovalnica Triglav ima sicer devetčlanski nadzorni svet, poleg šestih predstavnikov kapitala pa v njem sedijo še trije predstavniki zaposlenih.

Usoda uprave bo znana v kratkem
Andrej Kocič
, predsednik uprave zavarovalnice, po skupščini ni želel ugibati, ali bo novi nadzorni svet zamenjal upravo. Za zavarovalnico je dobro, da se začeti projekti izpeljejo do konca, je dejal ter dodal, da si želi mandat končati. Sicer pa bo uprava novemu nadzornemu svetu predstavila strategijo zavarovalnice ter dosedanje rezultate, ta pa bo ocenil, ali so potrebne spremembe.

Se obeta revizija poslovanja?
Bodo pa novi nadzorniki po mnenju nekdanje predsednice uprave Nade Klemenčič morali zahtevati revizijo poslovanja med letoma 2005 in 2009, saj Klemenčičeva trdi, da so se v preteklem štiriletnem mandatu bistveno razgradile rezervacije ter razvrednotile naložbe, zavarovalnico je zapustilo več vodilnih delavcev, izplačane dividende pa so bile precej nižje kot v prejšnjih letih.

Klemenčičevo tako zanima, kako je zavarovalnica porabila preostali denar, kdo se je odločil za uvrstitev delnic na borzo brez predhodnih priprav in iz katerih sredstev se je pokrila izguba nekaterih hčerinskih družb.

Sejnine bodo v okvirih vladnih priporočil
Na skupščini so sicer izgasovali tudi znižanje sejnin članom nadzornega sveta v skladu s priporočili vlade in omejevanjem učinkov finančne krize. Predsedniku nadzornega sveta zavarovalnice po novem pripada sejnina v višini 536,25 evra (bruto), članom pa v višini 412,50 evra.

A. S.

Zavarovalnica Triglav z novimi nadzorniki