Na začetku marca je širši newyorški indeks S&P 500 padel najnižje v zadnjih 12 letih. Zdaj je od te točke višji že za 36 odstotkov. Foto: Reuters
Na začetku marca je širši newyorški indeks S&P 500 padel najnižje v zadnjih 12 letih. Zdaj je od te točke višji že za 36 odstotkov. Foto: Reuters
Boeing
V mesecu maju je Dow Jones porasel za štiri odstotke. Največ, dobrih 20 odstotkov, so pridobile delnice bank Citigroup in Bank of America. Boeing je na mesečni ravni pridobil 12 odstotkov. Foto: Reuters

Vzpon, ki se je začel 9. marca, se tako nadaljuje, vendar v zadnjih treh tednih z občasnimi popravki in pogosto skepso, ali se je optimizem izpel, saj je gospodarski položaj še vedno zelo slab. V petek je Dow pridobil več kot odstotek, najbolj pa so se podražile delnice energetskih podjetij, potem ko je lahka nafta pri 66,64 dolarja - vlagatelji očitno verjamejo, da gospodarstva okrevajo in da se recesija počasi poslavlja - postavila nov polletni rekord. Dolar resda pada, vseeno pa se v torek pripravite na novo podražitev cen naftnih derivatov!

Kdo namesto GM-ja med elito?
Vrednost evra je zdaj 1,415 dolarja. Za ameriške multinacionalke je to dobra novica, kar se kaže tudi na delniških trgih. Delnice Coca-Cole so včeraj poskočile za pet odstotkov. Medtem so delnice General Motorsa padle še za 33 odstotkov, na vsega 75 centov, saj je stečaj že skoraj neizogiben. Delnice same nimajo več posebnega vpliva na Dow Jones, seveda pa je čutiti strah, kako bo propad avtomobilskega velikana povzročil številne izgube delovnih mesti in prizadel ekonomijo. Delnice GM-ja bi v primeru stečaja izločili iz izračuna indeksa Dow Jones. Med kandidati za elitno 30-erico bi bila zlasti Google in Goldman Sachs.

BDP v ZDA padel "le" za 5,7 odstotka
Zaradi strahu pred inflacijo je cena zlata presegla 980 dolarjev. Splošno mnenje je, da je ameriško gospodarstvo prebrodilo najtežje čase, toda naslednja dilema je, ali ga čaka lepa rast ob znosni inflaciji ali počasna rast z visoko inflacijo. Seveda so mogoče tudi druge kombinacije. Padec bruto domačega proizvoda v ZDA je bil v prvem četrtletju 5,7-odstoten, kar je bolje od prvih napovedi (6,1). A to je še vedno obupno slab podatek. "Output" v ZDA pada že tri četrtletja zapored, kar se ni zgodilo od sredine 70. let.

Zaupanje potrošnikov narašča
Trenutna recesija je najdaljša po veliki depresiji. Na svež podatek, kako hitro izginjajo službe, ne bo treba dolgo čakati. Objavljen bo v petek. Analitiki pričakujejo, da je stopnja brezposelnosti v maju z 8,9 porasla na 9,2 odstotka. Kljub vsemu so Američani vedno bolj optimistični. Majsko zaupanje potrošnikov je bilo po podatkih univerze v Michiganu najvišje v zadnjih osmih mesecih. Vseeno je dolar v primerjavi s košarico valut padel najnižje v zadnjih petih mesecih. Ameriška valuta je pod pritiskom zlasti zaradi strahu, da je dolg v državi presegel normalne meje. Nevarno narašča tudi donos državnih obveznic.

Dow Jones: 8.500 točk
Nasdaq: 1.774
DAX30: 4.940
FTSE100: 2.217
FTSEurofirst 300: 862
Nikkei: 9.522
EUR/USD: 1,4154
USD/JPY: 95,32
EUR/CHF: 1,5101
Lahka nafta: 66,64 USD
Zlato: 979,00 USD


Spodbuden maj na Ljubljanski borzi
Vseevropski delniški indeks FTSEurofirst 300 je v zadnjem tednu pridobil 0,7 odstotka, v maju pa štiri odstotke. Gre za tretji zaporedni pozitivni mesec, kar se ni zgodilo dve leti. Še boljšega meseca so se veselili vlagatelji na Ljubljanski borzi, saj je slovenski borzni indeks (4.059 točk) maja pridobil 11 odstotkov. Zadnji teden je bil sicer negativen - indeks SBI20 se je znižal za 1,1 odstotka, promet pa je bil precej nizek. V primerjavi s preteklim petkom so se najbolj pocenile delnice Pivovarne Laško, Petrola in Mercatorja. Krka ostaja daleč najprometnejša, njen enotni tečaj se je v petek izoblikoval pri 68 evrih.

T. O.