KD je drago plačal za lastniški delež v Delu. Foto: RTV SLO
KD je drago plačal za lastniški delež v Delu. Foto: RTV SLO
Kljub krepkemu sredinemu popravku je Petrol ta teden z desetodstotno rastjo prva zvezda med blue-chipi. Foto: RTV SLO
Po rasti je izstopal Yahoo!, ki je pridobil dobrih pet odstotkov. Foto: www.yahoo.com

KD Holding je 19,99-%-delež v Delu kupil od Infond Holdinga, in sicer po 37.910 SIT za delnico, kar je 26 % nad tržno vrednostjo. Na drugi strani je KD holding Infond Holdingu prodal 4,16-odstotni delež v Mercatorju po isti ceni (37.910), ki pa ni bistveno nad petkovim enotnim tečajem najboljšega soseda (37.142 SIT).

Skratka - KD je malo iztržil za Mercator in drago plačal delež v Delu. Zanimivo je, da se bo v ponedeljek znova sestal nadzorni svet Dela. Pojavljajo se govorice, da naj bi uprava dobila nova člana. Zaradi omenjenega posla so bile delnice Mercatorja in Dela s po petimi milijardami SIT seveda v petek daleč najprometnejše. V rednem trgovanju so sicer najbolj trgovali s Petrolom (87 milijonov SIT), ki je nadaljeval rast in je ta teden zaradi pričakovanj, da bo v lastniško strukturo kmalu vstopil ruski Lukoil, poskočil za deset odstotkov. Njegov enotni tečaj je zdaj 68.573 SIT, v torek pa so se posli sklepali vse do 71.000 SIT.

Krka nekaj izgubila
Pri Krki (-0,16 odstotka) še ni čas za nov polet. Posli ob koncu dneva so se sklepali tik pod 104.000 SIT. Okrog odstotek in pol dražje so delnice Istrabenza in Aerodroma. Pri slednjem gre zasluga za precejšen porast uvodnim poslom, sklenjenim pri 10.751 SIT (+3 odstotke). Slovenski borzni indeks (4.610 točk) se je zvišal za 0,17 odstotka.

Na prostem trgu se je vrednost KD holdinga vrnila na 13.000 SIT, pri preostalih papirjih pa so bile spremembe precej majhne. To kaže tudi indeks PIX, ki je ostal nespremenjen (4.138 točk).

Nasdaq najvišje po juniju 2001
V četrtek so se v ZDA občutno podražile predvsem tehnološke delnice, tako da je indeks Nasdaq (2.220 točk) pridobil poldrugi odstotek in je zdaj najvišje po juniju 2001. Vzrok za optimizem so spoidbudni poslovni rezultati, psihološko pa je pomagal tudi Google, katerega delnice so prvič presegle 400 dolarjev. Po rasti je izstopal Yahoo!, ki je pridobil dobrih pet odstotkov in dosegel petletni vrh. Dow Jones (10.720 točk) je pridobil 0,4 odstotka. Nafta se je pocenila za dolar in pol, na 56,34 dolarja za sod. To je najmanj po letošnjem 15. juniju. Vrednost dolarja je padla. Evro je bil tako vreden več kot 1,17 dolarja.