Igralniški blišč v svoji senci neredko skriva neurejene odnose med delodajalci in drugimi zaposlenimi. Foto: EPA
Igralniški blišč v svoji senci neredko skriva neurejene odnose med delodajalci in drugimi zaposlenimi. Foto: EPA

Novogoriški odbor Sindikata igralniških delavcev Slovenije (SIDS), ki je upravi novogoriškega Hita za nedeljo napovedal stavko, ima osem stavkovnih zahtev. Med drugim so pripravljeni na 10-odstotno znižanje plač v zameno za 10-odstotni lastniški delež v Hitu.

Med stavkovnimi zahtevami so ureditev delitve napitnin v skladu z novo igralniško zakonodajo, zamrznitev sprejetja novega plačnega sistema do konca leta, podaljšanje veljavnosti sprejetega sporazuma o delovnem času do sprejetja novega, poračun razlike do polnega prispevka za dodatno pokojninsko zavarovanje, obnovitev nezgodnega zavarovanja zaposlenim, zaustavitev premeščanja delavcev iz uprave na že zasedena delovna mesta v igralniških centrih, letni razpored delovnega časa za vsakega zaposlenega ter plačilo zaposlenim za čas napovedane stavke.


Če ne bo dogovora z upravo, bodo člani SIDS-a začeli stavkati v nedeljo ob 17. uri, stavkati pa nameravajo osem ur. Po besedah predsednika novogoriškega odbora sindikata Iztoka Černigoja bo stavkala približno četrtina vseh njihovih članov v novogoriških igralnicah Park in Perla, kranjskogorski Coroni ter igralnem salonu Drive In v Vrtojbi. "Računamo na to, da bodo tisti zaposleni, ki bodo končali svoje izmene, izkazali podporo stavkajočim pred vrati igralnic," je na današnji novinarski konferenci v Solkanu dejal Černigoj.

Uprava: Čas za pogovore ni pretekel
Član uprave Hita in vodja pogajalske skupine s sindikati Uroš Kravos je na novinarski konferenci v Novi Gorici povedal, da od sindikata pričakuje pobudo za pogovor. "Še enkrat poudarjamo, da je napovedana stavka neupravičena in v zdajšnjih okoliščinah poslovanja družbe izjemno neodgovorna ter škodljiva poteza," je zatrdil.

Poudaril je še, da pogajanja s sindikati, ki so jih začeli po stavki novembra in decembra lani, še vedno potekajo. "Ocenjujemo, da je povod za napoved stavke delitev napitnine. Doslej smo jo delili po načelu 80:20 - 80 odstotkov so je dobili zaposleni v igralništvu, 20 odstotkov pa drugi zaposleni razen uprave."

"Po spremenjenem zakonu o igrah na srečo, ki velja od 27. februarja letos, naj bi napitnino v celoti dobili zaposleni v igralništvu, vendar je 91. člen tako nejasen, da smo za pojasnilo zaprosili finančno ministrstvo, a ga doslej nismo dobili," je še dejal Kravos.

Kravos je še povedal, da v Hitu na leto zberejo med 10 in 12 milijonov evrov napitnine, ki jo v celoti razdelijo med zaposlene. Napitnina pa pomeni dodaten prihodek ob plači, ki v igralniškem delu Hita v povprečju znaša 2.843 evrov bruto.