V Gorenju je dokapitalizacija propadla, pojavljajo se očitki, da uprava ni učinkovita. Če bo današnja objava poslovnih rezultatov postregla z lepim dobičkom, bo uprava lažje zadihala. Foto: BoBo
V Gorenju je dokapitalizacija propadla, pojavljajo se očitki, da uprava ni učinkovita. Če bo današnja objava poslovnih rezultatov postregla z lepim dobičkom, bo uprava lažje zadihala. Foto: BoBo
Hewlett Packard
Hewlett Packard je analitike presenetil z dobičkom in s smelimi napovedmi. Foto: EPA

Ob skrbeh zaradi evropske dolžniške krize zdaj nad delniškimi trgi visi še geopolitična negotovost, potem ko je Severna Koreja na južnokorejski otok izstrelila najmanj 200 topniških izstrelkov. Frankfurtski DAX30, ki je v ponedeljek zjutraj po dveh letih presegel mejo 6.900 točk, se je 24 ur pozneje znižal za odstotek in zdrsnil vse do 6.750 točk, vendar nato okreval in dosegel izhodišče. Novica o 0,7-odstotni rasti nemškega bruto domačega proizvoda v 3. četrtletju v primerjavi s prejšnjim četrtletjem ni dosti pomagala. Na letni ravni je bila rast 3,9-odstotna, kar spet dokazuje, da je Nemčija redka svetla zvezda evropskega okrevanja. Dolar se je okrepil, tako da je treba za evro plačati manj kot 1,36 dolarja.

Po spodbudnem začetku le še navzdol
Že v ponedeljek na zahodnih borzah ni bilo optimizma oziroma je po jutranjem zaletu in novici, da je Irska tujino le zaprosila za finančno pomoč, kaj hitro izpuhtel. Vseevropski indeks FTSEurofirst 300 (1.093 točk) se je znižal za 0,8 odstotka, vlagatelji pa pogrešajo natančen načrt, kako pomagati irski državni blagajni in kako preprečiti domino učinek na preostala evropska gospodarstva. Ogroženi sta zlasti Portugalska in Španija. Dodatno negotovost povzroča možnost predčasnih volitev na Irskem.

Dražba španskih državnih obveznic
Delnice banke Bank of Ireland, ki nujno potrebujejo svež kapital, so zadnje dni kot nekakšen tobogan. Včeraj so izgubile 19 odstotkov, medtem ko so se delnice španske banke Santander pocenile za štiri odstotke. Španija bo danes na preizkušnji, saj želi s prodajo vladnih obveznic zbrati od tri do štiri milijarde evrov, pri čemer bo morala ponuditi višjo obrestno mero, da bo pritegnila kupce.

HP zvišal oceno poslovanja za 2011
Newyorški Dow Jones (11.178 točk) je bil med ponedeljkovim trgovanjem že za 149 točk v minusu, dan pa končal z zelo zmernimi izgubami (-0,2 %). Bančne delnice so bile pod prodajnim pritiskom (Goldman Sachs je zaradi suma zlorabe notranjih informacij izgubil 3,4 odstotka), tehnološke pa pridobivale. Iz tega sektorja so tudi po zaprtju trga prihajale spodbudne novice, saj je Hewlett-Packard s četrtletnim dobičkom presegel pričakovanja in obenem zvišal oceno svojega poslovanja za leto 2011.

Tečaji delnic v prvi kotaciji

GORENJE

+0,77 %

12,95 EUR

NOVA KBM

+0,03 %

10,46

MERCATOR

-0,17 %

158,92

PETROL

-0,52 %

266,65

KRKA

-0,55 %

62,55

LUKA

-0,96 %

18,25

TELEKOM

-1,58 %

96,23

INTEREUROPA

-

4,00


Gorenje drugi dan zapored navzgor
Na Ljubljanski borzi je bila tečajnica drugi dan zapored barvana rdeče, indeks SBI TOP (856 točk) pa je izgubil 0,42 odstotka. Na pozitivni strani so bile delnice Gorenja, ki so se ob solidnem prometu 192 tisoč evrov podražile do 13,20 evra. V Velenju je torek zelo pester, saj bodo ob objavi svežih poslovni rezultatov nadzorniki razpravljali o številnih očitkih, ki jih je prejšnji teden na upravo naslovil delničar Philip Sluiter. Tečaj Nove KBM se skoraj ni spremenil, cena najprometnejše Krke (440 tisoč evrov prometa) pa je zdrsnila na 62,3 evra. Najbolj se je pocenil Telekom, najnižji posli so se sklepali pri 96 evrih.