Marko Kranjec meni, da se bodo gospodarske razmere prihodnje leto umirile. Foto: BoBo
Marko Kranjec meni, da se bodo gospodarske razmere prihodnje leto umirile. Foto: BoBo

Kranjec je pred začetkom bančnih dni na Brdu pri Kranju izrazil zaskrbljenost nad tem, da se zahtevana donosnost na slovenske državne obveznice v zadnjih tednih zvišuje, še posebej ob zaostrovanju razmer v Italiji.

Kot je pojasnil, se je pri vseh državah evrskega območja v težavah pokazalo, da se trgi ne umirijo, dokler države ne izdelajo verodostojnih stabilizacijskih programov. Ta je zato po njegovem mnenju potreben tudi v Sloveniji.

Ti ukrepi so po njegovih besedah stvar ekonomske in ne denarne politike. Ta lahko le podpira stabilizacijsko politiko posameznih držav, pravi guverner Banke Slovenije.

Stabilizacija prihodnje leto
O konkretnih gospodarskih napovedih sicer Kranjec ob današnjih ocenah Evropske komisije in pričakovanega znižanja napovedi Urada za makroekonomske analize in razvoj ne želi govoriti. Kot pravi, je vse odvisno od notranjih in zunanjih dejavnikov. Številke zanj niso tako bistvene, pomemben je trend, ki pa je slab.

Glede gospodarskih razmer v prihodnjem letu Kranjec računa, da se bodo te stabilizirale. Banke bodo očistile bilance, podjetja se bodo razdolžila, vse pa bo odvisno tudi od zunanjih razmer. Če bodo te dokaj ugodne, se bodo razmere stabilizirale in gospodarstvo bo začelo spet rasti, meni.

Evro je edina možnost
Scenarij razpada evra po njegovih besedah ni na mizi nobene izmed evropskih institucij, stvari pa se premikajo v smer harmonizacije javnih financ, kar je po njegovih besedah zaželeno.