Vlagatelji na vseh borzah sveta so lahko zadovoljni z gibanjem delnic v letošnji pomladi, vendar se morajo zavedati, da bodo za nadaljnjo rast potrebni spodbudnejši makroekonomski podatki. Foto: MMC RTV SLO
Vlagatelji na vseh borzah sveta so lahko zadovoljni z gibanjem delnic v letošnji pomladi, vendar se morajo zavedati, da bodo za nadaljnjo rast potrebni spodbudnejši makroekonomski podatki. Foto: MMC RTV SLO
Delnice British Airwaysa so v petek dopoldne padle za pet odstotkov, saj podjetje posluje z rekordno izgubo, v zadnjem letu pa se je zadolženost skoraj podvojila. Poleg tega ta letalski prevoznik ne želi razkriti svojih pričakovanj o poslovanju v tem četrtletju. Da bo mera polna, bodo lastniki delnic ostali še brez dividend. Foto: EPA

Promet s Krko sicer drugič zapored ni presegel milijona evrov, toda delnice so po jutranjem padcu na 65,15 evra našle podporo in dan končale pri 67,5 evra, kar pomeni 1,5-odstotni pribitek. Po prometu sledita Telekom (121 tisoč evrov) in Petrol (104).
Telekom je dražji za odstotek, medtem ko je Petrol edini pomembnejši papir z izrazitejšim minusom. Tečaj se je znižal za 1,67 odstotka, najnižji posli so se sklepali pri 264,50 evra.

SBI20 letos za 11 odstotkov v plusu
V standardni kotaciji je Nova KBM poskočila za 2,8 odstotka, na 10,70 evra. Pozavarovalnica Sava se je ves teden dražila in skupno pridobila 22 odstotkov. Svež enotni tečaj znaša 13,60 evra. Slovenski borzni indeks je teden končal pri 4.104 točkah. V letošnjem letu je njegova vrednost višja za 11 odstotkov, s čimer je v boljšem položaju kot razviti trgi. Nadaljnja usoda bo seveda odvisna od novic o okrevanju svetovnega gospodarstva. Nekaj svitanj je v zadnjem času bilo, vendar še ni nobenega zagotovila, da bo recesija (vsaj v ZDA) res končana konec leta, kot napovedujejo optimisti.

Tečaji najprometnejših delnic:
KRKA +0,80 % 66,99 EUR
TELEKOM +1,01 % 170,73
PETROL -1,67 % 265,40
INTEREUROPA +1,46 % 6,93
NOVA KBM +2,79 % 10,69
LUKA KOPER -0,21 % 24,01
ZAV. TRIGLAV +1,03 % 18,68

Veliki Britaniji znižali oceno
Na razvitih borzah odmeva novica, da je britansko gospodarstvo izgubilo najboljšo kreditno oceno (trojni A). Na Wall Streetu se bojijo, da utegne zaradi velikega proračunskega primanjkljaja in šibkega gospodarstva podobna usoda doleteti tudi ZDA, zato ni presenetljivo, da je bilo v četrtek gibanje delnic izrazito negativno. Morda je, vsaj na prvi pogled, presenetljivo le to, da je tudi trg dolžniških vrednostnih papirjev doživljal isto usodo, prav tako dolar. Padec delnic namreč po navadi denar preusmeri na te trge, kjer pa so vlagatelji zdaj prav tako zaskrbljeni zaradi špekulacij, da ameriški "rating" ne bo več AAA.

Šibek dolar v prid nafti in zlatu
Dodatno so trg obremenili sveži podatki o še naprej zelo slabem stanju na trgu dela. Indeks Dow Jones (8.292 točk) se je znižal za poldrugi odstotek, Nasdaq (1.695) za skoraj dva, medtem ko dolar silovito izgublja, saj je treba za evro plačati že skoraj 1,40 dolarja. Posledično lahka nafta vztraja nad 60 dolarji, medtem ko je zlato, tudi na račun šibke ameriške valute, doseglo 950 dolarjev. Vseevropski delniški indeks FTSEurofirst 300 (857 točk) je v četrtek prekinil petdnevni pozitivni niz in (zlasti zaradi bančnih, energetskih in rudarskih delnic) izgubil dobra dva odstotka, še vedno pa je 33 odstotkov nad zgodovinskim dnom z začetka marca. V petek se je puščica spet obrnila rahlo navzgor. V New Yorku se je zadnji dan tedna začel negotovo. Dow Jones po bil uvodnih 10 minutah trgovanja v rahlem plusu, Nasdaq v rahlem minusu.

T. O.