Vegrad je zašel v precejšnje težave, a plače naj bi zaposleni le dočakali. Foto: MMC RTV SLO
Vegrad je zašel v precejšnje težave, a plače naj bi zaposleni le dočakali. Foto: MMC RTV SLO

Državo je velenjska družba s 1.700 zaposlenimi, ki jo vodi Hilda Tovšak, sicer že konec januarja zaprosila za pomoč. A neposredne pomoči ne bo, temveč bo država kot tretjinski lastnik podjetju pomagala le pri preoblikovanju družbe.

Tudi minister za gospodarstvo Matej Lahovnik poudarja, da pomoči v obliki subvencij ne bo. Reševanje Vegrada pa bo odvisno predvsem od morebitnega podaljšanja posojil in od tega, ali bo država vnaprej plačala del gradnje študentskega naselja ob Vojkovi ulici v Ljubljani. V Celovških dvorih je tako od 800 stanovanj neprodanih še 250, je za TV Slovenija poročal Florjan Zupan.

NLB Leasing je podjetju medtem zasegel tudi del voznega parka.

Od kod denar za plače, ni jasno
Predsednik sindikata Vegrada Samo Mastnak pa je povedal, da ima ustno zagotovilo uprave, da bodo v petek izplačane plače za januar. Tega, kako bo družba zagotovila denar zanje, pa ne ve.

Predvidoma v ponedeljek bodo predstavniki uprave in sindikata nadaljevali pretekli ponedeljek prekinjena pogajanja glede drugih še neporavnanih izplačil. Družba zaposlenim dolguje še del lanskega regresa, okoli 200 zaposlenim v režiji pa tudi del decembrskih plač.