Ponudbo za prevzem nameravajo objaviti najpozneje v tridesetih dneh. Foto: RTV SLO
Ponudbo za prevzem nameravajo objaviti najpozneje v tridesetih dneh. Foto: RTV SLO
Pivovarna Laško
O tem, ali bo Pivovarna Laško prevzela Delo, se je ugibalo že nekaj časa. Foto: RTV SLO

Pivovarna Laško ima skupaj s hčerinskami družbami trenutno v lasti 294.738 delnic Dela, kar predstavlja 44,16 odstotka vseh delnic družbe. O svoji nameri so že obvestili agencijo za trg vrednostnih papirjev, urad za varstvo konkurence, poslovodstvo in predstavnike delavcev v podjetju, ponudbo za prevzem pa nameravajo objaviti najpozneje v 30 dneh in ne prej kot v desetih dneh. Za delnico nameravajo ponuditi 135 evrov.

Deset odstotkov delnic Dela je v lasti Infond holdinga, največjega lastnika Pivovarne Laško, med večjimi delničarji pa sta še Sod in investicijska družba Maksima. Zaradi lastniških razmerji v Pivovarni Laško poznavalci razmer ob uspešnem prevzemu ne pričakujejo večjih sprememb v časopisni in založniški hiši.

V petek za delnico 135 evrov
V petek je mariborska Probanka za 135 evrov na delnico prodala skoraj petino delnic Dela, po nekaterih podatkih pa naj bi te delnice kupila Radenska.

Pivovana Laško se je za prevzem Dela odločila štiri leta in en mesec po nakupu četrtine delnic te družbe, o prevzemu pa se je govorilo že dlje časa. Šlo naj bi za prilagajanje zakonu o prevzemih ali za predpripravo na morebitno poznejšo prodajo delnic tujemu kupcu, poroča časopis Delo.

V časopisni in založniški hiši Delo menijo, da nova vlaganja v lastništvo podjetja odražajo potencial, ki ga ima to podjetje, sprememba lastništva družbe pa je stvar odločitve njenih lastnikov.