Padec cen naftnih derivatov je vplival na znižanje cen. Foto: EPA
Padec cen naftnih derivatov je vplival na znižanje cen. Foto: EPA
Cene življenjskih potrebščin so se avgusta znižale tudi v skupini hrana in pijača, i n sicer za 1,7 odstotka. Foto: MMC RTV SLO

Od začetka leta so se cene zvišale za 3,5 odstotka, na letni ravni pa je inflacija šestodstotna, je sporočil Statistični urad Republike Slovenije (Surs).

Blago se je v povprečju pocenilo za 1,2 odstotka, storitve pa so se podražile za 0,8 odstotka. Po podatkih Sursa so se znižale cene izdelkov v skupinah prevoz ( za 1,8 odstotka), hrana in brezalkoholne pijače ( za 1,7 odstotka), stanovanje (za 1,3 odstotka) in zdravje (za 0,8 odstotka).

Vpliv znižanja cen naftnih derivatov
Avgusta so se zaradi največjega znižanja cen naftnih derivatov letos opazneje znižale cene v skupinah prevoz in stanovanje. V skupini prevoz so se tako pocenila goriva in maziva (za 5,8 odstotka), v skupini stanovanje pa tekoča goriva (za 7,9 odstotka). Nekoliko so se pocenili rezervni deli za avtomobile, novi avtomobili, plin in materiali za vzdrževanje in popravila stanovanj. V obeh skupinah izstopa tudi nekaj podražitev. V skupini prevozi so se podražili letalski prevozi (za 3 odstotke), v skupini stanovanja pa druge storitve ( za 1,1 odstotka) in najemnine (za 1,3 odstotka).

Podražitev rekreacije in kulture
V tem mesečnem obdobju so se najbolj zvišale cene v skupina rekreacija in kultura (v povprečju za 1,1 odstotka), alkoholne pijače in tobak (za 0,7 odstotka), stanovanjska oprema, gostinske in nastanitvene storitve (za 0,6 odstotka).

Deflacija vplivala na letno rast cen
Avgustovska deflacija je sicer močno vplivala na letno rast cen, saj se je ta znižala na šest odstotkov, medtem ko je bila še julija 6,9-odstotna. Znova se je zvišala povprečna 12-mesečna rast cen, ki je zdaj prav tako 6-odstotna, medtem ko je bila v istem obdobju lani le 2,7-odstotna, navaja Surs.

Umar: Inflacija v Sloveniji se znižuje hitreje kot v območju evra
Hitrejše umirjanje inflacije v Sloveniji v primerjavi s povprečjem območja evra je ob umirjanju cen nafte na svetovnem trgu pričakovano, je pojasnil direktor Urada za makroekonomske analize in razvoj Boštjan Vasle. Kljub umirjanju pa medletna inflacija ostala višja od pričakovane na začetku leta, predvsem zaradi višjih cen hrane in energentov v letošnjem letu.

Inflacija na območju evra 3,8-odstotna
Letna stopnja inflacije na območju evra je avgusta znašala 3,8 odstotka, kar je manj kot julija, ko je ta znašala 4 odstotke.