Lombar napoveduje številne tožbe v primeru Steklarske Nove. Foto: MMC RTV SLO
Lombar napoveduje številne tožbe v primeru Steklarske Nove. Foto: MMC RTV SLO

Menimo, da je prav, da tudi državni organi v primeru svojih malomarnih odločitev, enkrat odgovarjajo.

Blaž Kovačič Mlinar
Božidar Krup, nekdanji delavec Steklarske nove.

Vsi indici kažejo, da je vlogo igrala lokalna politika, ki je vnaprej odločala o usodi Steklarske nove.

Drago Lombar
Delavci Steklarske nove čakajo že leto in pol

"V tem primeru ne verjamem več nikomur. Ne premierju, ne ministru Zalarju, niti pristojnemu sodišču," je na novinarski konferenci dejal predsednik sindikata Neodvisnost Drago Lombar. Uvodoma je pojasnil, da se leto in pol po stečaju Steklarske nove (SN) kljub obljubam premierja Boruta Pahorja, da bo položaj uredil, ni zgodilo nič. Izpostavil je tudi, da je dolg iz neplačanih prispevkov pri delodajalcih v Sloveniji narasel že na 300 milijonov evrov, medtem ko "je bil še pred mesecem in pol 120 milijonov evrov".
Za tožilce ni podlage
Povedal je, da so proti nekdanjima direktorjema SN zaradi obračunanih, ne pa tudi izplačanih prispevkov, vložili kazenske ovadbe na pristojno celjsko tožilstvo. Kot je pojasnil odvetnik Blaž Kovačič Mlinar iz odvetniške pisarne Čeferin, so prvo ovadbo vložili že lani, ki pa jo je tožilstvo zavrnilo, češ da nimajo pravne podlage, saj je Davčna uprava Slovenije (Durs) družbi dovolila odlog plačila prispevkov. Vendar je po besedah Kovačič Mlinarja Durs to dovolil šele potem ko, družba že več mesecev ni plačevala prispevkov, kar je kaznivo dejanje. "Nihče od odgovornih v Steklarski novi torej ni imel vnaprejšnjega dovoljenja, da teh prispevkov ne plačuje," je dodal.
Avgusta letos je pravosodno ministrstvo izdalo mnenje, v katerem so pritrdili prvi kazenski ovadbi, na podlagi česar so ovadbo ponovno vložili. A je bila tudi ta zavrnjena z enako obrazložitvijo, je pojasnil Kovačič Mlinar. Pozvali so tudi vrhovno državno tožilko Barbaro Brezigar, naj za pristojno določi kakšno drugo tožilstvo, a jim ni ugodila.
Vendar niso "vrgli puške v koruzo", saj so že zahtevali uvedbo preiskave posameznih dejanj, zaslišanje obeh nekdanjih direktorjev, poizvedbe pri pristojnem davčnem uradu in zaslišanje odgovorne osebe, ki je dovolila odlog plačila prispevkov ter zaslišanje stečajnega upravitelja.
Po izvedenih preiskovalnih dejanjih pa se bodo odločili, ali bodo vložili obtožni predlog, kar se najverjetneje bo zgodilo, je sklenil Kovačič Mlinar.
Bodo padle glave na Dursu?
Tu pa Lombar vidi nadaljnje možnosti. Tako bodo preverjali, kdaj je bil podpisan dogovor med Dursom in upravo, in če bodo ugotovili, da je bil rok, ko je Durs dal soglasje za odlog plačila, prekoračen, potem "sledijo neposredne tožbe zoper uprave zaradi kršitev zakona, ker postopki niso bili speljani, tako kot bi morali biti," je dejal Lombar. Ob tem je napovedal tudi tožbe proti Dursu oziroma proti odgovorni osebi, ki je podpisala odlog plačila prispevkov.
Razmislili bodo tudi o vlaganju kazenskih ovadb zoper pristojne na Dursu, če bodo ugotovili, da niso opravili svoje dolžnosti in tako dovolili, da je takšno stanje sploh nastalo.
"Država me je dvakrat okradla"
Nekdanji delavec Steklarskie nove in član odbora za zaščito delavcev Božidar Krup je ob tem izpostavil še eno težavo s katero se spoprijemajo nekdanji zaposleni v tej družbi. Durs jim je namreč poslal dohodninske odločbe, ki so za osnovo vzele bruto izplačane plače. Po Krupovih besedah pa so bile te bruto plače zgolj obračunane, ne pa tudi izplačane. Ko se je na odločbo Durs pritožil in zahteval obračun na podlagi neto plače, so ga na davčni upravi zavrnili. "To pomeni, da moramo plačati dohodnino za denar, ki ga sploh nismo videli. Ta država me je torej dvakrat okradla," je jezen Krup.

Menimo, da je prav, da tudi državni organi v primeru svojih malomarnih odločitev, enkrat odgovarjajo.

Blaž Kovačič Mlinar
Božidar Krup, nekdanji delavec Steklarske nove.

Vsi indici kažejo, da je vlogo igrala lokalna politika, ki je vnaprej odločala o usodi Steklarske nove.

Drago Lombar
Delavci Steklarske nove čakajo že leto in pol