V sindikatu menijo, da je ureditev, v kateri delavec, ki mu delodajalec ne plačuje prispevkov, ostane brez pravic ali jih uživa v manjši meri, v neskladju z ustavo. Foto: MMC RTV SLO/Aleš Žužek
V sindikatu menijo, da je ureditev, v kateri delavec, ki mu delodajalec ne plačuje prispevkov, ostane brez pravic ali jih uživa v manjši meri, v neskladju z ustavo. Foto: MMC RTV SLO/Aleš Žužek

Zahtevo po presoji so oddali v sredo, zanjo pa so se odločili, ker menijo, da sistem prispevkov ne omogoča učinkovitega obveščanja zavarovancev, ali so njihovi delodajalci plačali prispevke, izterjave dolga in socialnih korektivov, ko prispevki niso plačani.

Po besedah odvetnika odvetniške pisarne Čeferin Marka Bošnjaka, ki je v imenu sindikata vložila zahtevo, sindikat pričakuje, da se bo ugotovilo neustavnost zdajšnje ureditve. V sindikatu namreč menijo, da je ureditev, v kateri delavec, ki mu delodajalec ne plačuje prispevkov, ostane brez pravic ali jih uživa v manjši meri, v neskladju z ustavo. Hkrati delavci pogosto za neplačevanje izvedo, ko je prepozno.

Zahteva po presoji več zakonov
Ustavno presojo zahtevajo v delih zakonov o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju ter zaposlovanju in zavarovanju ob morebitni brezposelnosti ter še nekaterih drugih, ki urejajo pravice delavcev glede plačila prispevkov.

Sodišču so predlagali, da zahtevo obravnava prednostno, hkrati pa opozarjajo, da je neplačnikov veliko, mehanizmov, ki bo delavcem zagotovili nekatere socialne korektive, pa ni.

KNSS Neodvisnost je na problematiko neplačevanja prispevkov opozarjal med drugim pri družbi Steklarska nova. Sindikat je zaradi neplačevanja prispevkov na celjsko tožilstvo vložil kazensko ovadbo zoper odgovorne v tej družbi, vendar je tožilstvo ovadbo zavrglo, ker da bi protipravna posledica sledila šele, ko bi se posamezen delavec, za katerega delodajalec ni plačal prispevkov, želel upokojiti.