Steklarji še zmeraj čakajo odpravnine in neplačane prispevke. Foto: MMC RTV SLO
Steklarji še zmeraj čakajo odpravnine in neplačane prispevke. Foto: MMC RTV SLO
Državi za odgovor steklarjem mesec dni

Ekonomsko-socialni svet je namreč spremembe zakona o plačilu prispevkov za invalidsko in pokojninsko zavarovanje že podprl, zdaj pa je na vrsti državni zbor. Kot je znano, je razlog za spremembe ta, da delodajalci niso plačevali prispevkov, med drugim v primeru Steklarske nove.

Kot je še povedal predsednik Konfederacije novih sindikatov Slovenije Neodvisnost, težave steklarjev razume; a vse, kar je bilo v pristojnosti sindikata, so že naredili, na postopke, ki trenutno potekajo na sodišču, pa ne morejo vplivati.

Delavcem manjka tudi beneficirana delovna doba
"Na prejšnjih sestankih so nam predstavniki vlade in ministrstev zatrjevali, da ne bo nobenih težav pri upokojevanju delavcev Steklarske nove, a temu žal ni tako. Delavcem namreč niso plačani ne le prispevki za pokojninsko zavarovanje, ampak jim niso plačali tudi beneficirane delovne dobe. Zato se pet delavcev zdaj ne more upokojiti, ker jim manjka delovna doba, s tem problemom pa bodo soočili ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve," je po sestanku z nekdanjimi delavci Steklarske nove še dejal Drago Lombar.

Povedal je, da po informacijah sindikata posamezniki odkupujejo precej visoke terjatve Steklarske nove. Družba je namreč v stečaju od maja lani, delavci pa niso prejeli še niti odpravnine. Lombar zato predlaga, da država, ki je bila lastnica steklarne, odkupi terjatve in poplača delavce, ki jim je medtem na Zavodu za zaposlovanje poteklo tudi nadomestilo za čas brezposelnosti.

Državo čaka tudi tožba
Predstavnik nekdanjih delavcev Stjepan Miklaužić je v četrtek sicer napovedal, da bodo, če ne bodo zadovljni z izidom pogovora s sindikatom, pripravili protestni shod pred vlado.

Novembra lani je Miklaužić vročil 227 pooblastil nekdanjih delavcev steklarne odvetniku Aleksandru Čeferinu, ki bo državo - prek KAD-a kot 100-odstotnega lastnika steklarne - tožil zaradi neizplačila odpravnin po uvedbi stečaja. Iz naslova neplačanih prispevkov pa država delavcem dolguje 2,5 milijona evrov.

Državi za odgovor steklarjem mesec dni