V preteklem trimesečju so delodajalci prijavili 37.923 novih delovnih mest. Foto: MMC RTV SLO
V preteklem trimesečju so delodajalci prijavili 37.923 novih delovnih mest. Foto: MMC RTV SLO
Delavci
Marca je upadlo povpraševanje po gradbenih delavcih. Foto: MMC RTV SLO

Na zavodu za zaposlovanje je bilo marca prijavljenih 98.893 brezposelnih. Na novo se jih je prijavilo 7.455 (8,9 odstotka več kot februarja), med njimi pa je 1.081 iskalcev prve zaposlitve, 1.627 trajno presežnih delavcev in stečajnikov in 2.966 brezposelnih zaradi izteka pogodb o zaposlitvah za določen čas.

Marca se je povečalo število prijavljenih na zavodu, ki so našli novo zaposlitev. Zavod je iz evidence odjavil 8.346 ljudi, od katerih se jih je zaposlilo ali samozaposlilo 5.112, kar je 26,7 odstotka več kot mesec prej.

Delodajalci so marca prijavili 13.545 delovnih mest (15,6 odstotka več kot februarja). V primerjavi z marcem 2008, ki ga še ni prizadela gospodarska in finančna kriza, je bilo delovnih mest manj za 31,5 odstotka.

Več brezposelnih v Kopru in Ljubljani
Brezposelnost je marca narasla v dveh območnih službah zavoda za zaposlovanje, in sicer v Kopru (za 0,4 odstotka) in v Ljubljani (za 0,9 odstotka). Najbolj se je zmanjšala na območju Murske Sobote in Ptuja (obakrat za 3,6 odstotka).

Med brezposelnimi zdaj večinoma moški
V primerjavi z lanskim marcem pa se je predvsem zaradi množičnega odpuščanja presežnih delavcev in večjega števila prenehanj pogodb za določen čas spremenila struktura brezposelnih. Med njimi je tako več moških kot žensk, spadajo pa v starostno strukturo med 25 in 49 let. Več je trajno presežnih delavcev in brezposelnih zaradi stečajev.

Glede na lansko prvo trimesečje so se zmanjšale vse pomembnejše kategorije novoprijavljenih brezposelnih oseb, največ, za 22,6 odstotka v kategoriji prenehanja zaposlitve zaradi pogodbe za določen čas, manj, za 17 odstotkov pa je tudi brezposelnih, ki so se na zavod prijavili zaradi stečajev podjetij. V prvih treh mesecih se je na novo zaposlilo 14.178 ljudi, kar je za 49,7 odstotka več kot lani.

Povpraševanje po gradbenih delavcih upadlo
V prvih treh mesecih letošnjega leta se je zmanjšalo povpraševanje po delavcih v gradbeništvu, rudarstvu, finančnih in zavarovalniških dejavnostih in dejavnostih javne uprave in obrambe. Večje povpraševanje po delavcih pa je zavod zaznal na področju strokovnih, znanstvenih in tehničnih dejavnostih, v predelovalni dejavnosti in v proizvodnji vozil in plovil, računalnikov, elektronskih in optičnih izdelkov, kovin, električnih naprav ter farmacevtskih surovin in preparatov.