Najem bo dolgoročen, za trideset let. Foto: MMC RTV SLO
Najem bo dolgoročen, za trideset let. Foto: MMC RTV SLO

Po poročanju Radia Slovenija gre za dologoročni najem, pogoj pa je delovanje letališča. Razpis bo objavljen v Uradnem listu, že lani pa je vlada objavila namero o oddaji infrastrukture v tridesetletni najem. Že tedaj je kazalo, da bo zanimanja precej.

Družbi Aerodrom Maribor, ki je doslej upravljala letališko infrastrukturo, se bo pogodba, ki so jo večkrat podaljševali, iztekla konec leta. Na vprašanje, ali bodo na razpisu sodelovali, predsednik uprave Matjaž Sonc odgovarja, da z zanimanjem čakajo na objavo razpisnih pogojev, ko pa jih bodo proučili, se bodo lahko tudi odločili za morebitno sodelovanje.

Tudi pri Pošti Slovenije ne skrivajo, da prihodnost povezujejo z letališčem. Kot je povedal generalni direktor Aleš Hauc, bodo razpisne pogoje skrbno proučili z vidika ekonomske upravičenosti in se temu primerno odločili.

Prevent Global svoj delež prodaja
Sedanji lastnik Aerodroma Maribor, slovenjegraški Prevent Global, pa svoj del mariborskega letališča prodaja. Kupec naj bi bil švicarski investicijski sklad, Sonc pa pojasnjuje, da namen družbe ni pridobiti to lastnino, ampak jo posredovati v finančnem poslu. Zato je vse odvisno od tega, kdo stoji zadaj, meni in dodaja, da mu podrobnosti v zvezi s prodajo niso znane.