Terjatve do MLM-ja so bile zaradi dolgoletnih poslovnih in finančnih težav in dolgov do NKBM-ja, Probanke in Abanke odplačno prenesene na DUTB takoj po ustanovitvi t. i. slabe banke leta 2013. DUTB si je vsa leta delovanja načrtno prizadeval za sanacijo MLM-ja s številnimi ukrepi, ki so mu bili na voljo, so sporočili iz SDH-ja. Foto: BoBo/Miloš Vujinović
Terjatve do MLM-ja so bile zaradi dolgoletnih poslovnih in finančnih težav in dolgov do NKBM-ja, Probanke in Abanke odplačno prenesene na DUTB takoj po ustanovitvi t. i. slabe banke leta 2013. DUTB si je vsa leta delovanja načrtno prizadeval za sanacijo MLM-ja s številnimi ukrepi, ki so mu bili na voljo, so sporočili iz SDH-ja. Foto: BoBo/Miloš Vujinović

Iz podjetja so po seji nadzornega sveta sporočili, da so nadzorniki upravi na zadnji seji 21. avgusta naročili, da to stori v roku meseca dni.

Kot so ob tem pojasnili v Mariborski livarni Maribor (MLM), so likvidnostne razmere postale nevzdržne in neobvladljive, kljub predlaganim ukrepom, ki jih je pripravila uprava, pa svežih likvidnostnih sredstev ni bilo pričakovati – ne od Slovenskega državnega holdinga (SDH) kot lastnika, ne od države ne od koga tretjega.

"Vsi prodajni postopki niso zagotovili strateškega partnerja, ki bi imel vire za finančno in poslovno prestrukturiranje družbe," so sporočili iz družbe in ob tem poudarili, da so bile plače vedno kategorija, za katero je poslovodstvo prednostno poskrbelo. Po tistem, ko je kupec, ki je v strukturi prihodkov predstavljal skoraj polovico, enostransko prekinil pogodbo, julijske plače niso bile izplačane na rok, družba pa je zamujala tudi s plačilom prispevkov.

Potrebovali bi dodatna finančna sredstva, česar pa niso bili sposobni zagotoviti

Napori poslovodstva, da bi družbo poslovno prestrukturirali tako, da bi se osredotočili na segment v poslovanju, ki zagotavlja vzdržno poslovanje, in ob tem znižali število zaposlenih na nujno potrebno, s čimer bi zagotovili stroškovno učinkovitost, brez podpore s premostitvenimi ukrepi niso bili mogoči, pojasnjujejo odgovorni. Dodajajo, da bi bila za izvedbo ukrepov poleg prestrukturiranja kreditov potrebna dodatna finančna sredstva, česar pa ne družba ne kdo drug niso bili sposobni zagotoviti.

Prestrukturiranje družbe je bilo sicer izvedeno že z dvema prisilnima poravnavama, ki pa sta med drugim po pojasnilih iz podjetja povzročili, da pogodbe s kupci niso zagotavljale zadostne marže. Pogajalski položaj družbe kot dobavitelja v avtomobilski industriji je bil že sam po sebi slab, v času rasti stroškov delovne sile, materiala in energentov pa je povišanje morala pokriti družba sama, so zapisali v MLM.

Zaradi zaostrenih poslovnih in finančnih razmer sta bili junija in oktobra lani pripravljeni poročili o finančnem in poslovnem prestrukturiranju. Nadzorni svet družbe je ugotovil, da so bili vsi predlagani ukrepi potrebni in zadostni za odpravo insolventnosti družbe, s čimer se je družba lani dvakrat izognila začetku stečaja, tudi zato, ker je lastnik izvedel večino predlaganih ukrepov, razen dodatnega posojila.

Po noveli zakona o finančnem prestrukturiranju novembra 2023 je družba redno pripravljala tovrstna poročila v razmerah grozeče insolventnosti, so še sporočili iz podjetja in spomnili, da so bili med predlaganimi ukrepi ponovno tudi tisti v domeni SDH-ja kot lastnika.

SDH: Po desetih letih prizadevanj za ohranitev poslovanja MLM-ja izčrpane vse možnosti

Stečaj MLM-ja je težek in žalosten razplet za zaposlene, poslovne partnerje, lastnika in širšo skupnost, a poslovnih in finančnih težav kljub intenzivnim prizadevanjem za ohranitev družbe v zadnjem desetletju ni bilo mogoče premagati, so po najavi stečaja mariborskega podjetja sporočili iz stoodstotnega lastnika SDH-ja.

Kot so ob tem zapisali v Slovenskem državnem holdingu, so uporabili vse razpoložljive ukrepe v skladu z evropskimi pravili, vendar dodatna finančna pomoč ni bila mogoča, saj bi pomenila nedovoljeno državno pomoč, niti ni bila ekonomsko upravičena. Poslovanje podjetja je bilo že leta negativno in se je v zadnjih letih še dodatno poslabševalo, saj je samo v zadnjih treh letih ustvarilo več kot deset milijonov evrov izgube

Tudi večkratni poskusi iskanja strateškega partnerja, ki bi omogočil nadaljevanje poslovanja, po njihovih pojasnilih niso bili uspešni, saj so pokazali, da bi bila edina možnost za nadaljevanje poslovanja prodaja družbe ob večmilijonski nepovratni državni pomoči, ki pa je po pravilih EU-ja nedopustna.

Stečajni postopek bo tako omogočil, da ugotovijo, ali znotraj družbe obstajajo zdrava poslovna jedra, ki bi lahko našla novega lastnika, s čimer bi ohranili z njimi povezana delovna mesta, dodajajo v SDH-ju.

Stečaj ob stoti obletnici poslovanja

V mariborskem podjetju so spomnili, da bo šlo nekoč veliko mariborsko podjetje v stečaj ob stoti obletnici poslovanja. Pri tem omenjajo, da so bili zadnji meseci težki za poslovodstvo, ki je le s težavo planiralo likvidnost, za dobavitelje, ki so zgolj zaradi korektnega sodelovanja družbe v preteklosti zagotavljali odloge plačil, za kupce, ki so bili v dobaviteljski verigi odvisni od dobav družbe, ter za SDH, ki je zaradi nezmožnosti dodatne pomoči z zvezanimi rokami opazoval usihanje družbe.

V MLM-ju pa so izpostavili tudi težavno obdobje za zaposlene, ki so se predvsem zadnje leto dnevno spraševali o usodi družbe in svojih delovnih mest. Precej jih je prejemalo minimalno plačo in prihajalo na delovno mesto v neoptimalnih delovnih razmerah. Kljub temu pa so zagotavljali, da je bil MLM dolga leta prepoznaven dobavitelj tudi priznanim avtomobilskim proizvajalcem, so še navedli.

SDH je lastništvo MLM-ja pridobil po pripojitvi Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB). T. i. slaba banka si je po prenosu bančnih terjatev do podjetja nanjo leta 2013 desetletje prizadevala za finančno prestrukturiranje in stabilizacijo prezadolženega podjetja, tudi s konverzijo terjatev v kapital, s katero je postala lastnik, ter z dokapitalizacijami in drugimi oblikami financiranja. Enako si je po pripojitvi DUTB-ja prizadeval SDH.

Nekaj več kot 50 zaposlenih je bilo od začetka julija na čakanju, saj jim po odpovedi pogodbe največjega kupca konec junija niso mogli zagotoviti dela. Po stečaju bo brez zaposlitve skupaj ostalo okoli 350 zaposlenih, a bi marsikateri od njih zaradi ugodnih razmer na trgu dela lahko hitro našel novo zaposlitev, za nekatere pa bi se delo lahko našlo tudi v morebitnih zdravih jedrih propadlega podjetja.