SKEI bo za protest angažiral celoten ZSSS. (Na fotografiji sindikalni shod leta 2007 v Ljubljani.) Foto: MMC RTV SLO
SKEI bo za protest angažiral celoten ZSSS. (Na fotografiji sindikalni shod leta 2007 v Ljubljani.) Foto: MMC RTV SLO

"V jesenskih mesecih se mora v Mariboru nekaj zgoditi, saj tako ne gre naprej," je dejal predsednik podravskega SKEI-ja Branko Medik, sindikat pa med podjetji, v katerih delavci nujno potrebujejo pomoč, izpostavlja Karoserije, kjer delavci zaradi neizplačanih plač stavkajo že nekaj dni, Montaver Metalno Novo, ki je v likvidaciji, in Almont iz Slovenske Bistrice, ki mu grozi stečaj.

Država gluha za prošnje za pomoč?
Po besedah sekretarja podravskega dela Sindikata kovinske in elektroindustrije (SKEI) Martina Dularja, je sindikat lokalne in državne službe že večkrat prosil za pomoč, a je vsakokrat naletel na gluha ušesa. Zato delavcem ne preostane nič drugega, da na nevzdržnost razmer opozorijo s protestom, je dodal.

Lastniki lahko delajo, kar želijo
"Ker država ne funkcionira, menedžerji in delodajalci počnejo praktično, kar si zaželijo, inšpekcijske službe odreagirajo premalo ali pa imajo celo zavezane roke," poudarja Dular. Medik dodaja, da podjetja propadajo eno za drugim, velikokrat tudi zaradi neplačanih opravljenih storitev za državo, nova podjetja pa se, "čeprav ima Maribor potencial" le stežka odpirajo.

Delavci ne poznajo dovolj svojih pravic, kar delodajalci pogosto izkoriščajo, je dodal Dular. Kot primer je navedel podjetje Karoserije, kjer se lastnik Franc Unuk, po njegovih besedah, izživlja nad delavci. Ti so sicer v sredo vložili kazensko ovadbo zoper lastnika Unuka zaradi neplačila prispevkov delavcem.
"A kriminalisti so nam odkrito povedali, da v Sloveniji zaradi tega ni bil še nihče kaznovan," je danes povedal član stavkovnega odbora Marjan Korošec.
Po besedah Dularja je stanje v podjetju nevzdržno, saj Unuk delavcem grozi in jih izsiljuje. "Imamo informacije, da denar v podjetju je, a ga lastnik noče dati za plače," je povedal. Plače naj bi dobili le tisti, ki so podpisali vsiljeno pogodbo o preselitvi v novoustanovljeno podjetje Karoserist.
Lastnik naj bi v podjetje ta teden tudi pripeljal delavce iz nemškega podjetja, za katerega delajo Karoserije, a so inšpektorji to preprečili, saj je pravno gledano to delo na črno.