Mencinger pozitivno točko vidi v slovenskem zastarelem bančnem sistemu. Foto: RTV SLO
Mencinger pozitivno točko vidi v slovenskem zastarelem bančnem sistemu. Foto: RTV SLO

Hipotekarna kriza v Ameriki je bila zgolj povod finančnih težav, prave vzroke pa je treba iskati v željah po hitrem povečevanju dobička. Reševanje finančne krize Mencinger za zdaj ne spremlja z optimizmom, poroča Radio Slovenija. Mencinger namreč pravi, da ga skrbi predvsem to, da se poskuša le prebroditi krizo, ne da bi spremenili pravila in da bi nekatere posle razglasili za prevare.

Dobro, da so banke v domači lasti
Kot pozitivno izpostavlja dejstvo, da so slovenske banke ostale v domači lasti, saj, kot pravi, je znan "nasprotnik tujega kapitala, ker nikoli nisem razumel, zakaj bi se vsi problemi reševali s tujimi investicijami". Po njegovih besedah imamo v Sloveniji na srečo zastarel finančni sistem, ki se še vedno ukvarja z osnovno dejavnostjo, to je prenosom kapitala od varčevalcev k vlagateljem.

Mencingerju se zdi problematično povečevanje primanjkljaja in razmerja med posojili in depoziti, veliko težav pa bo po njegovem mnenju prinesla tudi reforma v javnem sektorju, kjer so se plačna razmerja spremenila v skladu z močjo posameznega sindikata.

Krčenje porabe ni koristno
Skrbijo ga tudi napovedi prihodnjega mandatarja, ki napoveduje nepriljubljene ukrepe. Ti lahko po Mencingerjevem mnenju pomenijo le krčenje porabe v časih, ko krčenje porabe ni koristno.