Za Mercatorjem je dokaj neuspešno polletje. Foto: BoBo
Za Mercatorjem je dokaj neuspešno polletje. Foto: BoBo
Toni Balažič
Toni Balažič napoveduje obrat v poslovanju Mercatorja. Foto: Dejan Vrtačnik
Trgovina
V prihodnje nameravajo v Mercatorju dati večji poudarek na kupce. Foto: BoBo
Mercator v polletju pridelal 16 milijonov izgube

Slab poslovni rezultat je tudi posledica slabega poslovanja na trgih Hrvaške, Bolgarije in Albanije ter nekaterih drugih Mercatorjevih programov, med njimi Mercator tehnike, ki je v prestrukturiranju, Modiane in Maxene.

Balažic je dejal, da so poslabšanje zaznali že v letu 2011, a nekdanje vodstvo o tem ni govorilo. Strategija Mercatorja je bila usmerjena le v rast, ki je bila izvedena z nakupi drugih podjetij, ki so jih financirali predvsem s posojili. Že leta 2008 naj bi se tako začel dogajati prelom, ko relativna profitabilnost ni več sledila rasti prihodkov, je še dejal.

Denarni tok družbe Mercator je bil v prvi polovici letošnjega leta sicer pozitiven in je znašal 64,2 milijona evrov. Predsednik uprave, ki družbo vodi od junija letos, je dejal, da rezultati zahtevajo takojšnje ukrepanje.
Trgovca bodo "vrnili v formo"
Vodstvo namerava obrniti trend poslovanja in podjetju "vrniti formo". Balažič verjame, da je treba vrednost delnice Mercatorja znova vrniti na ravni iz preteklosti, upravni odbor družbe pa je prepričan, da tržna cena delnice ne odseva njene resnične vrednosti.
Nova uprava je že ob nastopu začela pripravljati 50 ukrepov za zniževanje stroškov, nekateri izmed njih pa se že izvajajo. Gre za ukrepe na področju storitev in svetovanj, septembra pa bodo začeli še ukrepe na področju znižanja stroškov komerciale, trženja in logistike. Na začetku leta 2013 bodo na vrsti strateški in taktični ukrepi.

Letos naj bi tako privarčevali osem milijonov evrov, v prihodnjih treh letih pa naj bi prihranki prinesli od 50 do 60 milijonov evrov. V načrtu je tudi prodaja nepotrebnih sredstev in nepremičnin, s čimer naj bi zmanjšali 1,1 milijarde evrov trenutnega dolga. V prvi polovici leta jim je zadolženost že uspelo zmanjšati za 60 milijonov evrov.
Pogovori o prodaji nepremičnin že potekajo
Mercator je po besedah Balažica že pridobil ponudbe resnih evropskih in svetovnih nepremičninskih skladov ter začel pogajanja z njimi. V prvem koraku nameravajo prodati in povratno najeti za približno 280 milijonov evrov nepremičnin. "S tem bi se lahko Mercator razdolžil skoraj za tretjino," je dejal.

Predvidoma bodo najprej prodali približno petino nepremičnin. Gre za večje nepremičnine v Sloveniji, kar bi se lahko zgodilo do novembra. Poleg tega se nameravajo tudi bolj usmeriti v stranke; določene dejavnosti (prenova trgovin, program sadja in zelenjave, slovenska tržnica ...) so že začeli.
Balažic upa na stabilnejše lastništvo
Glede prodaje Mercatorja je Balažič redkobeseden. Kot pravi, o prodaji odločajo lastniki, uprava pa mora skrbeti za dobičkonosnost. Dodal je, da obstoječa lastniška struktura Mercatorja ni dolgoročno usmerjena in je za Mercator ovira. Balažič verjame, da bo Mercator v nekem trenutku dobil stabilnejšo lastniško strukturo.

O izkupičku skupine Mercator ob koncu leta Balažič ne želi ugibati, saj na rezultat najbolj vplivajo tečajne razlike, na katere nimajo vpliva. Si pa vodstvo želi, da bi bila druga polovica leta boljša od prve in da ne bi bila negativna.


Mercator v polletju pridelal 16 milijonov izgube