Foto:
Foto:

V 90 dneh naj bi Microsof proizvajalcem računalnikov ponudil različico Windowsov brez digitalnega medijskega predvajalnika, v 120 pa objavil tudi natančni kodni zapis Windowsov, s čimer bo svojim konkurentom omogočil zagotavljanje skladnosti njihove programske opreme s programom Windows.

"Podjetja, ki dominirajo na trgu, imajo posebno odgovornost, da s svojim poslovanjem ne preprečujejo konkurence, da ne škodijo porabnikom in da ne preprečujejo nadaljnjih inovacij," je dejal evropski komisar za konkurenco Mario Monti. "Naša odločitev znova vzpostavlja pravične konkurenčne pogoje na trgu in postavlja načela za delovanje podjetij v dominantnem položaju," je dodal ob utemeljevanju komisijine odločitve.

Najvišja kazen, kar jih je prejelo podjetje v EU-ju
Kazen, ki jo je Bruselj naložil Micosoftu, je najvišja, kar jih je kdaj prejelo kakšno podjetje, še bolj daljnosežne posledice pa bi utegnile za podjetje imeti zahteve komisije po spremenjenem načinu poslovanja. Microsoft se lahko na odločitev pritoži na Sodišče Evropski skupnosti v roku dveh mesecev.

Microsoft se bo pritožil
Vodstvo ameriškega računalniškega velikana Microsoft je napovedalo, da se bo podjetje pritožilo na odločitev Evropske komisije, da mora Microsoft zaradi zlorabe položaja na evropskem trgu plačati 497 milijonov evrov kazni. Microsoft se bo pritožil na Sodišče Evropskih skupnosti v Luksemburgu.