Foto:
Foto:

To je v Bruslju po sestanku z direktorjem Microsofta Stevom Ballmerjem povedal evropski komisar za konkurenco Mario Monti. Ameriškemu računalniškemu gigantu se tako obeta plačilo globe v višini do 2,45 milijarde evrov.

Po Montijevih besedah je treba postaviti zgled za prihodnje zlorabe prevladujočega tržnega položaja. Microsoft bo oglobljen, ker se ne želi zavezati k določenemu tržnemu ravnanju v prihodnosti, kar za komisijo ni sprejemljivo.

Kaj očitajo Microsoftu?
Nepravilnosti, ki jih očitajo Microsoftu, so prodaja operacijskega sistema Windows proizvajalcem računalnikov in poskusi, da bi svoj monopolni položaj na trgu operacijskih sistemov za osebne računalnike razširil tudi na trg podobnih sistemov za manjše strežnike.

Med Microsoftove grehe se prišteva tudi prodajo Windowsov skupaj s svojim Media playerjem, kar po mnenju komisije konkurentom onemogoča prodajo podobnih izdelkov potrošnikom, katerih računalniki delujejo z operacijskim sistemom Windows. Microsoft je sicer napovedal, da se bo na zanj neugodno odločitev komisije pritožil.