V ponedeljek so se dražile farmacevtske delnice. GlaxoSmithKlinove so pridobile skoraj šest odstotkov. Foto: EPA
V ponedeljek so se dražile farmacevtske delnice. GlaxoSmithKlinove so pridobile skoraj šest odstotkov. Foto: EPA
Dolar se je okrepil, tako da je treba za evro plačati 1,30 dolarja. Posledično je padlo zlato, prav tako nafta. Foto: EPA

V ponedeljek so komentatorji kot glavni razlog za 0,64-odstotni zdrs indeksa Dow Jones (8.025 točk) navajali prašičjo gripo, ki bo še oteževala okrevanje svetovnega gospodarstva. Med najbolj prizadetimi sektorji bosta turizem in letalska industrija. Delnice Continental Airlinesa so, na primer, padle za 16 odstotkov, medtem ko je v Frankfurtu Lufthansa izgubila devet odstotkov.

Se bo GM izognil stečaju?
Na drugi strani so pridobivale farmacevtske delnice in nekatera podjetja, ki so s poslovnimi rezultati prvega četrtletja pozitivno presenetila analitike, zgodba dneva pa je bil 20-odstotni porast delnice General Motorsa. Avtomobilski velikan je predstavil načrt prestrukturiranja, ki seveda zahteva nova odpuščanja, a zdi se, da so možnosti za preživetje GM-ja zdaj precej porasle.

Tečaji najprometnejših delnic:
KRKA 1,12 % 52,45 EUR
PIV. LAŠKO 0,98 % 40,00
TELEKOM 1,05 % 151,60
SAVA 0,16 % 241,92
ZAV. TRIGLAV 1,13 % 16,17
GORENJE 1,76 % 8,65
PETROL 1,46 % 237,82

Tokio najnižje v zadnjem mesecu
Finančni sektor si kljub nekaterim prebliskom še ni opomogel. Banki Bank of America in Citigroup naj bi za preživetje potrebovali dodaten kapital. Novica je v torek dopoldne potisnila evropske delniške indekse v negativno območje, izgubili so okrog dva odstotka. Še nekoliko slabše je trgovanje minilo v Aziji. Tokijski Nikkei (8.493 točk) je pristal na enomesečnem dnu.

Nafta pod 48 dolarjev
Trg torej ne najde več prave "volje" za nadaljevanje poti navzgor, ki se je začela 9. marca. Od večletnega dna je Dow Jones trenutno oddaljen 22,6 odstotka. Nervoza se je povečala, možnost za resnejši popravek navzdol prav tako, saj je svetovno gospodarstvo še vedno v hudi recesiji, kar tudi preprečuje optimizem na trgu surovin. Ameriška lahka nafta je zdrsnila pod 48 dolarjev.

Posredniki na počitnicah
Na Ljubljanski borzi še vedno "straši" drugačen virus: naša borza je namreč že nekaj časa okužena z virusom zelo nizkega prometa. Še največ, 200 tisoč evrov, ga je bilo spet s Krkinimi delnicami, ki so nihale okrog vrednosti 52,5 evra. Z izjemo cenejše Luke so se tudi preostale delnice v prvi kotaciji podražile za več kot odstotek. Največja rast je uspela Mercatorju, ki
je dosegel 154,2 evra, toda ob le petih poslih.

Istrabenz spet strmo navzgor
Burno je bilo trgovanje z delnicami Pivovarne Laško in Istrabenzom. Prve so od začetnih 35,65 evra (-10 odstotkov) poskočile na 41 evrov, medtem ko je Istrabenz poskočil za 25 odstotkov, na 8,5 evra. Vodstvo obeh podjetij razmišlja o dokapitalizaciji, Bavčarjev Istrabenz z namenom, da pridobi čas in se morda izogne najhujšemu scenariju. Realnih možnosti, da bi v dokapitalizaciji zbrali dovolj denarja za poplačilo vseh dolgov, seveda ni.

T. O.