Rotnik je po krivem izgubil stolček, meni Rosec. Foto: MMC RTV SLO
Rotnik je po krivem izgubil stolček, meni Rosec. Foto: MMC RTV SLO

Rotniku naklonjeni Rosec je na celjskem okrožnem sodišču poudaril, da je bila Rotnikova razrešitev nezakonita. V tožbi je pojasnil, da je bila novembrska izredna seja nadzornega sveta TEŠ-a sklicana zaradi preveritve sklepov ene izmed prejšnjih sej in formalne potrditve listin, ki omogočajo TEŠ-u črpanje posojila Evropske investicijske banke v višini 110 milijonov evrov.

"Ko sem pristopil na sejo nadzornega sveta, ki je potekala v Ljubljani in ne na sedežu TEŠ-a, me je predsednik nadzornega sveta Djordje Žebeljan seznanil, da spreminja dnevni red tako, da umika obravnavo predlogov, zaradi katerih je bila seja sklicana, in da bo nadzorni svet obravnaval zgolj odpoklic in imenovanje direktorja družbe. Temu sem odločno in kategorično nasprotoval in sem sejo protestno zapustil," pravi Rosec.

Ukaz je prišel iz HSE-ja
Ob tem je še pojasnil, da mu je Žebeljan pozneje po telefonu povedal, da mu je to naročil generalni sekretar Holdinga Slovenske elektrarne Matjaž Janežič. Ta naj namreč listin, potrebnih za črpanje posojila, ne bi želel podpisati, dokler je direktor TEŠ-a Rotnik.

Poudaril je, da je bil pozneje seznanjen, da je seja trajala vsega 15 minut, na njej pa sta preostala dva nadzornika sprejela sklep o Rotnikovem odpoklicu in imenovala novega direktorja Simona Tota. Za Rosca je bil nesprejemljiv način, na kateri je seja sklicana. Spomnil je, da v aktu o ustanovitvi TEŠ-a piše, da se izredna seja lahko skliče ustno oziroma po telefonu v krajšem roku in brez predloga dnevnega reda, če je to v interesu družbe.

Pričakuje ničnost sodbe
Po Rosčevem mnenju omenjena seja ni bila sklicana skladno s poslovnikom TEŠ-a, saj je bila to izredna seja brez predhodne najave predmeta obravnavanja, zato meni, da je bil odpoklic Rotnika nezakonit. Od sodišča sedaj pričakuje, da sprejme sodbo o ničnosti te seje.

Zastopnik TEŠ-a iz odvetniške družbe Čeferin pa je temu oporekal in se spraševal, ali lahko član nadzornega sveta sploh izpodbija sklepe nadzornega sveta. Sodnik se je odločil za pisno sodbo, ki jo bo spisal v mesecu dni.