Nadzorniki Slovenskih železnic se o generalnem direktorju niso izrekli. Foto: MMC RTV SLO
Nadzorniki Slovenskih železnic se o generalnem direktorju niso izrekli. Foto: MMC RTV SLO
Kdo bo direktor železnic


Če niso sodelovali v postopku izbire in imenovanja, tudi mnenja ne morejo podati, so zapisali nadzorniki Slovenskih železnic.

Nadzorni svet SŽ-ja zato poziva Agencijo za upravljanje kapitalskih naložb, da v roku osmih dni od prejema sklepa poda soglasje na odločitev nadzornega sveta družbe Slovenske železnice o imenovanju generalnega direktorja družbe Slovenske železnice.

Če soglasje oziroma odločitev v navedenem roku ne bo sprejeta, bo nadzorni svet Slovenskih železnic štel, da soglasje ni bil podano, in bo začel postopek izbora novega generalnega direktorja družbe.

Brank: Več načinov imenovanja generalnega direktorja
"Ko bomo dobili odgovor AUKN-ja, bomo vedeli, pri čem smo in kakšna je situacija," je po seji nadzornega sveta pojasnil predsednik nadzornikov Bojan Brank in dodal, da je bil sklep nadzornega sveta soglasen.

Obstaja več možnih načinov imenovanja generalnega direktorja železnic - imenovanje prek javnega razpisa, neposredno imenovanje, imenovanje prek kadrovskih agencij. Brank meni, da je za ta položaj najbolj primerno kandidate iskati prek kadrovskih agencij. "Nočem špekulirati, kaj bo, če bo, toda tak postopek bi bil najbolj relevanten," je dejal Brank.

Poleg Pfeiferja kandidatka še Novakova
Brank, ki je bil v prejšnji sestavi, ko je nadzornike vodil Igor Zajc, član nadzornega sveta železnic, na seji 29. avgusta sicer ni podprl Pfeiferja, temveč je, kot je pojasnil, glasoval za drugo kandidatko, ki se je uvrstila v ožji izbor, Marjano Novak.

"Takrat sem obema finalistoma, pa tudi AUKN-ju in ostalim članom nadzornega sveta, poslal dopis, da smo imeli na razpolago dva zelo dobra kandidata in da sam nisem glasoval proti nekomu, ampak za nekoga drugega. To lahko ima enake posledice, a sporočilo je povsem drugačno," je poudaril in dodal, da je dobro, da ima sistem možnost izbire. "Želel bi si, da je princip, po katerem lahko izbiramo med kakovostnimi ljudmi, tisti, ki pelje družbo naprej," je danes še dejal Brank.

Odločitev v rokah AUKN-ja
Odločitev o generalnem direktorju Slovenskih železnic je zdaj na strani AUKN, ki je novim nadzornikom - ta je štiriletni mandat nastopil 10. septembra, naložila, da podajo mnenje o Pfeiferjevem imenovanju. Pfeiferja je namreč na čelo družbe 29. avgusta, torej še pred preoblikovanjem železnic v holding, imenoval nekdanji nadzorni svet pod vodstvom Igorja Zajca, čeprav je AUKN pred tem Zajcu svetovala, naj pred uveljavitvijo holdinške organizacije družbe ne hiti z dokončnim izborom novega prvega moža železnic.

Kot pravi Brank, je za železnice ključno, da čimprej dobijo generalnega direktorja. "Pred seboj imamo namreč velik izziv, to je implementacija strategije družbe. Primarna odgovornost nadzornega sveta je, da imenuje upravo, ki bo to sposobna izpeljati," je poudaril Brank in izrazil prepričanje, da je družba na pravi poti.

Kdo bo direktor železnic