Medletna gospodarska rast je višja kot rast v letu 2004. Foto: RTV SLO
Medletna gospodarska rast je višja kot rast v letu 2004. Foto: RTV SLO
Menjava blaga in storitev s tujino je največ prispevala k rasti BDP-ja. Foto: EPA

To je najvišja gospodarska rast v zadnjih petih letih. Po podatkih statističnega urada je bila realna rast BDP-ja v primerjavi s prvim letošnjim četrtletjem 2,6-odstotna. V primerjavi z drugim četrtletjem leta 2004 je bila gospodarska rast med letošnjim aprilom in junijem 4,7-odstotna.

Na statističnem uradu ugotavljajo, da je glavni dejavnik, ki je prispeval k hitrejši gospodarski rasti, saldo menjave blaga in storitev s tujino, ki je k 5,2-odstotni rasti BDP-ja prispeval 4,7 odstotne točke.

Cilj strategije razvoja še dosegljiv
Ta rast BDP-ja je v mejah, ki jih je konec junija navedel Janez Šušteršič iz Umarja. Ta je dejal, da mora biti gospodarska rast v naši državi med pet in 5,5 odstotka, če želimo v desetih letih ujeti razvite članice EU-ja. Ta cilj je namreč vlada zapisala v Strategijo razvoja Slovenije.

Julija večji zunanjetrgovinski primanjkljaj
Slovenija je julija izvozila za 1,20 milijarde evrov, uvozila pa za 1,27 milijarde evrov blaga. Blagovni primanjkljaj je bil 65,2 milijona evrov, pokritost uvoza z izvozom pa je bila 94,9-odstotna. V primerjavi z lanskim julijem se je izvoz povečal za 7,7 odstotka, uvoz pa za šest odstotkov.

Industrijska proizvodnja višja kot lani
Obseg industrijske proizvodnje je bil julija za 5,5 odstotka nižji kot junija, v primerjavi z lanskim julijem pa se je povečal za 3,5 odstotka. V prvih sedmih mesecih letos se je obseg industrijske proizvodnje v primerjavi z istim lanskim obdobjem lani zvišal za 2,3 odstotka.