V HIT-u jim do zdaj ni uspelo znižati stroškov dela in višine sredstev, ki jih namenjajo za sponzorstva in donacije. Foto: EPA
V HIT-u jim do zdaj ni uspelo znižati stroškov dela in višine sredstev, ki jih namenjajo za sponzorstva in donacije. Foto: EPA

Namesto pričakovanih 5,1 milijona evrov izgube je Hit v prvem polletju pridelal le 2,7 milijona evrov izgube.

Ob slabšem obisku v poletnih mesecih, ko so imeli na račun svetovnega prvenstva v nogometu obisk manjši za 20 odstotkov, se je skupno število gostov v prvi polovici leta povzpelo na 655 tisoč, kar je šest odstotkov manj od pričakovanj.

So pa ti gostje v primerjavi z lanskim letom porabili več denarja. Povprečna poraba posameznika je tako znašala skoraj 110 evrov. Vodstvo družbe je posebno pozornost namenilo ukrepom za povečanje obiskovalcev v vseh igralnicah, najboljše rezultate pa daje novi program lojalnosti. Po besedah direktorja trženja v Hitu Mitje Constantinija se trudijo predvsem za pridobitev nekdanjih rednih gostov.

Znižanje stroškov dela z odpuščanjem
Predsednik uprave Hita Drago Podobnik pravi, da jim je tudi na odhodkovni strani uspelo obvladati stroške na vseh področjih razen dveh. Ni jim pa uspelo znižati stroškov dela in sredstev, ki jih namenjajo sponzorstvom in donacijam.

Stroške dela nameravajo znižati tudi z zmanjševanjem števila zaposlenih. Doslej je družbo sporazumno zapustilo že 140 zaposlenih, ki so jim izplačali 1,5 milijona evrov odpravnin. Rezerviranima dvema milijonoma in pol so po rebalansu dodali še dva milijona, da bi tako do konca leta število zaposlenih s 1.664 zaposlenih (15. avgusta) lahko znižali na 1.350. V upravi pravijo, da je natančno število presežnih delavcev težko napovedati.

Kdo bo ob službo?
Uprava se je s predstavniki sindikatov dogovorila za kriterije, po katerih se bodo odločali, kdo bo izgubil službo. "Za kriterije so se dogovorili in to tudi podpisali," je za Radio Slovenija zatrdil Podobnik. Predsednik sindikata igralničarjev Iztok Černigoj pa je opozoril, da so se z merili strinjali predstavniki drugih dveh sindikatov, sami pa so si za odgovor vzeli še 5 dni. "Mi smo upravi povedali, da se z odpuščanjem ne strinjamo," je še povedal. Igralničarjev namreč razlogi uprave za odpuščanje niso prepričali.

Po teh kriterijih, ki so trenutno na mizi, bodo prvi službo izgubili zagotovo tisti, ki so v Hitu zaposleni prek študentskih servisov, njihova delovna mesta pa bodo ponudili redno zaposlenim, ki bi prav tako izgubili službo.