Zaradi poslov NKBM s Pom-Investom naj bi bil v preiskavi poleg Kovačiča, nekdanje članice uprave NKBM Manje Skernišak in lastnika Pom-Investa Ivana Vizjaka tudi Gušan Jovanovič. Foto: MMC RTV SLO
Zaradi poslov NKBM s Pom-Investom naj bi bil v preiskavi poleg Kovačiča, nekdanje članice uprave NKBM Manje Skernišak in lastnika Pom-Investa Ivana Vizjaka tudi Gušan Jovanovič. Foto: MMC RTV SLO

Po dogovoru z Jovanovičem so v združenju nadzornikov ocenili, da je njegov umik potreben za obe strani, je poročal Dnevnik. "Ker je gospod Jovanovič negativno medijsko izpostavljen že dlje časa, je bilo pomembno zaščititi interese združenja," je za časopis dejala generalna sekretarka združenja Irena Prijović.

Jovanovič pri združenju prav tako ne bo več predaval - časnik Večer namreč piše, bi moral imeti 19. septembra v okviru tridnevnega izobraževanja z naslovom Standardna znanja za nadzornike v organizaciji Združenja nadzornikov Slovenije znova predavanje o pravu gospodarskih družb. Predavanje je sicer zaradi premajhnega števila prijav odpadlo.

Problematičen tudi lastniški delež
Jovanovič je nadzorni svet druge največje slovenske banke vodil v času, ko se je ta zaradi različnih stališč do razčiščevanja spornih poslov nekdanje uprave z Matjažem Kovačičem na čelu razklal na dva tabora, dodatna senca pa je na Jovanoviča padla zaradi njegovega manjšega lastniškega deleža v družbi Pomhold, lastnici Pom-Investa.

Ta naj bi po ugotovitvah kriminalistov leta 2009 od NKBM dobila 6,5-milijonsko posojilo, pri čemer naj bi banka v zavarovanje, ki naj bi ga kot neustrezno ocenila tudi Banka Slovenije, vzela prav delnice Pom-Investa, k je sicer že dlje časa v stečaju, NKBM pa je bila do skupine Pom-Invest Ivana Vizjaka izpostavljena za 9,6 milijona evrov.

Preiskava usmerjena na posle NKBM na Hrvaškem
Prav zaradi poslov NKBM s Pom-Investom naj bi bil v preiskavi poleg Kovačiča, nekdanje članice uprave NKBM Manje Skernišak in lastnika Pom-Investa Ivana Vizjaka tudi Jovanovič. Preiskava naj bi bila usmerjena predvsem v posle NKBM-a na Hrvaškem in posle povezane s financiranjem nakupa delnic Večera. Pod drobnogledom pa so tudi nepremičninski posli na Hrvaškem, v katerih naj bi NKBM-ova hrvaška družba KBM Projekt izgubila veliko denarja.

Izguba NKBM-ja iz rednega poslovanja je od začetka januarja letos do konca junija je sicer znašala 39,9 milijona evrov, medtem ko je čista izguba prvega polletja znašala 38,6 milijona evrov,