Nemška vlada je po dveh dneh zasedanj na gradu Meseberg napovedala nove ukrepe in skušala pokazati vtis enotnosti. Foto: Reuters
Nemška vlada je po dveh dneh zasedanj na gradu Meseberg napovedala nove ukrepe in skušala pokazati vtis enotnosti. Foto: Reuters

Finančni minister Christian Lindner je na isti konferenci sporočil, da bo letos na voljo milijardni sveženj, denar za dodatno pomoč pa bo na voljo od začetka leta 2023. Konkretnejših napovedi glede ukrepov za zajezitev naraščajočih življenjskih stroškov niso podali.

Trenutni ukrepi, vključno s subvencijami goriv in znižanimi cenami vozovnic, ki Nemcem omogočajo uporabo javnega prevoza po vsej državi za devet evrov na mesec, se danes iztečejo, pri čemer za zdaj ni predvideno podaljšanje nobenega od omenjenih ukrepov.

Vlada je bila sicer deležna ostrih kritik po neuspešni politiki dajatev za plin, s katero bi potrošniki morali s 1. oktobrom začeti plačevati posebno dajatev za plin v vrednosti 2,4 centa na kilovatno uro. Z ukrepom je želela priskočiti na pomoč uvoznikom, ki se zaradi zmanjšane dobave ruskega plina spopadajo z dodatnimi stroški.

Dajatve za plin prejeli tudi zaslužkarji

Dajatev je bila najprej sprejeta kot kompromis, ki naj bi preprečil zlom energetskega trga, sledilo pa je ogorčenje, potem ko se je izkazalo, da so med 12 podjetji, ki so se prijavila za prejemanje deleža dajatve, tudi trgovci z energijo, ki so letos podvojili prihodke.

Kljub temu je gospodarski minister Robert Habeck izjavil, da ostaja skeptičen do postavitve zgornje meje cen plina, saj naj bi bila takšna politika preveč neusmerjena in potencialno predraga.

Finančni minister Lindner je medtem napovedal, da bo vlada dejavno spodbujala digitalizacijo Nemčije, vključno s sistemom digitalne identitete, ki bi zmanjšal birokracijo nemškega davčnega sistema ter odprl nove priložnosti za posameznike in podjetja.

Vladna koalicija izkazala enotnost

Koalicijski partnerji so novinarsko konferenco izkoristili za to, da izkažejo enotnost koalicije, potem ko so v zadnjih mesecih napetosti in dvome povzročila različna vprašanja, od dobave orožja Ukrajini do dajatev za plin in obtožb o Scholzevi vpletenosti v več milijard evrov vredno davčno utajo.

Nemčija pripravlja nove ukrepe za pomoč prebivalstvu