Ljubljanska borza. Foto: BoBo
Ljubljanska borza. Foto: BoBo

Značilnosti današnjega dogajanja na borzah so negotovost vlagateljev, umirjanje strasti in visoke vrednosti tehnoloških delnic, je za Radio Slovenija povedal upravitelj delniških naložb v Generali Investments Aleš Lokar.

Sprožilec dogajanja najdemo na Japonskem, poroča novinarka Radia Slovenija Zdenka Bakalar. Tamkajšnja centralna banka je zvišala obrestne mere. Jen se je občutno okrepil, kar je sesulo poceni posojila v jenih in vlaganje na borzo.

"Tisti svetovni vlagatelji, ki so se posluževali tega izposojanja, zdaj vračajo ta posojila in prodajajo delniške naložbe. Danes je svet zelo povezan, ko se to enkrat začne prodajati, se pozna povsod," je komentiral Lokar.

"Svetovni vlagatelji, tisti bolj špekulativno naravnani, so si izposojali japonske jene na Japonskem po izredno nizkih obrestnih merah in ta denar investirali v bolj tvegane naložbe drugod po svetu."

Sorodna novica Na finančnih trgih ob resnih znakih recesije zavladal preplah

Indeks SBITOP Ljubljanske borze se je znižal za dobre štiri odstotke.

Kdaj bi se dogajanje lahko umirilo? "Nihanje zna še trajati nekaj dni, nekaj tednov. Kakšen velik igralec lahko zaide v likvidnostne težave. Nekatere velike svetovne investicijske banke rade hodijo po robu," je izjavil Lokar.

Bojan Ivanc, ekonomski analitik na Gospodarski zbornici Slovenije (GZS), ne vidi vsebinskih razlogov za hkratni upad borznih indeksov po svetu. "Korekcija je močna predvsem pri tehnoloških delnicah, ki so v preteklosti največ pridobile. Pametnih vsebinskih razlogov, zakaj bi se ta korekcija zgodila, v danem trenutku ni videti."

Dogajanje na borzi bi lahko spodbudilo centralne banke, da hitreje znižujejo obresti.

NLB Skladi: Nič neobičajnega

Delničarji NLB-ja so se odločili za izplačilo dodatnih dividend. Foto: BoBo
Delničarji NLB-ja so se odločili za izplačilo dodatnih dividend. Foto: BoBo

Globoki padci, ki so se zgodili na svetovnih borzah, so nekaj povsem normalnega na delniških trgih, je za Slovensko tiskovno agencijo dejal član uprave NLB Skladov Blaž Bračič.

Japonski t. i. carry-trade

Korekcije se da po navadi dobro izkoristiti za kakšne dodatne nakupe delnic, ki so se pocenile /.../ Kakršne koli drastične poteze po nekih padcih, ki so, roko na srce, nekaj povsem normalnega na delniških trgih, pa bi odsvetoval.

Blaž Bračič, NLB Skladi

Tudi Bračič meni, da se je dogajanje sprožilo na Japonskem, kjer so se zaradi zvišanja obrestnih mer končale priljubljene transakcije, t. i. carry-trade, kjer se izposoja v državah z nizkimi obrestnimi merami in poceni valutami, nato pa se vlaga v vrednostne papirje drugih držav. Je pa dodal še nekaj dodatnih dejavnikov, "ki so se zgodili tako rekoč v okviru tedna dni".

Slabši podatki iz ZDA

Drugi dejavnik za današnje dogajanje na borznih trgih so po Bračičevih besedah nekoliko slabši gospodarski podatki iz ZDA, zlasti tamkajšnjega trga dela. V ZDA so namreč v petek objavili, da so julija odprli 114.000 novih delovnih mest, potem ko so jih junija po popravljenih podatkih 179.000. Stopnja brezposelnosti se je zvišala za 0,2 odstotne točke, na 4,3 odstotka, kar je najvišje po oktobru 2021. Kot je povedal Bračič, so borzniki tovrstne novice v preteklosti ob pričakovanju začetka zniževanja obrestnih mer sprejemali pozitivno, "tokrat pa je to povzročilo nekoliko več panike".

Tehnološka podjetja niso dosegla pričakovanj

Tretji razlog so po njegovih besedah tehnološka podjetja, katerih delnice so letos močno porasle. "Rezultati so sicer odlični, vseeno pa niso čisto dosegli pričakovanj in tudi zato smo zaznali kar nekaj korekcije," je utemeljil.

Letošnjo rast na svetovnih borzah je opisal kot visoko, ne pa kot nerealno oziroma ekscesno. Današnji padci so "neka korekcija, tak padec ni nič posebnega, to je treba poudariti, tako rekoč vsako leto smo ga imeli, lani na račun ameriške banke, če se spomnite, pred dvema letoma smo imeli Ukrajino, še prej covid-19. Vedno pride do teh padcev in značilnost borz je, da se pač takrat dogajanje obrne," je dejal.

Meni, da omenjeni dejavniki ne bodo dolgoročneje vplivali na borze, bodo pa prihodnja gibanja odvisna od dogajanja na Bližnjem vzhodu. "Če bi kaj eskaliralo v konfliktu med Izraelom in Iranom, je verjetno potencial, da se gre na borzah še nižje," je dejal predstavnik NLB Skladov.

Ljubljana je nekoliko izolirana, a sledi gibanjem v Evropi

In kako je na slovenskem borznem parketu? "Slovenske delnice po navadi niso povezane z nekimi svetovnimi dejavniki, vsaj na kratek rok ne. Na dolgi rok pa se slovensko gospodarstvo, ki je majhno in odprto, ne more izogniti trendom v Evropi, zlasti v Nemčiji, in tudi ne širše po svetu," je dejal Bračič. Se je pa verjetno današnji splošen sentiment vendarle odrazil tudi na Ljubljanski borzi in "vlagatelje pripeljal do tega, da unovčijo določene dobičke". Indeks najpomembnejših podjetij SBI TOP je sicer trenutno 4,45 odstotka pod izhodiščem.

Kratkoročnih napovedi se je vzdržal, vlagateljem pa svetuje, da ohranijo mirno kri. "Korekcije se da po navadi dobro izkoristiti za kakšne dodatne nakupe delnic, ki so se pocenile /.../ Kakršne koli drastične poteze po nekih padcih, ki so, roko na srce, nekaj povsem normalnega na delniških trgih, pa bi odsvetoval," je sklenil za Slovensko tiskovno agencijo.

Avdio: Oddaja Aktualna tema

Svetovne borze so v rdečem