Kapitalska ustreznost skupine NLB je po besedah člana uprave Benedeka nižja od kapitalske ustreznosti njihovih tekmecev v Sloveniji in na trgih jugovzhodne Evrope.
Kapitalska ustreznost skupine NLB je po besedah člana uprave Benedeka nižja od kapitalske ustreznosti njihovih tekmecev v Sloveniji in na trgih jugovzhodne Evrope. "Dokapitalizacija je zato nujna," je poudaril. Foto: MMC RTV SLO

Pod pritiskom možnosti financiranja strategije se iz nestrateških trgov umikamo.

Božo Jašovič
NLB od lastnikov pričakuje odločitev o dokapitalizaciji

"Že za obstoječi obseg poslovanja nimamo dovolj kapitala, zato skušamo z lastniki pospešiti dialog, kako ga zagotoviti," je povedal prvi mož NLB-ja Božo Jašovič. O tem je vodstvo banke v ponedeljek že govorilo z vladnim vrhom. "Strinjali smo se, da mora biti odgovor o možnem načinu financiranja skupine NLB dan relativno hitro," je povzel Jašovič in dodal: "Mi ga pričakujemo pred poletnimi počitnicami."

NLB se že od konca lanskega leta z največjima lastnikoma, državo in belgijskim KBC-jem, pogovarja o načinu dokapitalizacije. Mogoči načini so, da lastnika zagotovita večino novega kapitala in ohranita lastniška deleža, da v skupino vstopi nov lastnik ali pa javna prodaja delnic (IPO), ki pa je vsebinsko in časovno zelo zahtevna in bi bila izvedljiva najprej jeseni 2011. "Mi se kot uprava nismo opredelili do nobene, to je stvar lastnika," je izpostavil član uprave David Benedek.

Pogoj za vložek: manjši državni delež
O vstopu v NLB se je vodstvo banke po Jašovičevih besedah pogovarjalo tudi s predstavniki Evropske banke za obnovo in razvoj in Mednarodno finančno korporacijo. Obe sta pripravljeni dati vložke v višini od 200 do 250 milijonov evrov, pogoj za to pa je, da bi "njihovo vlaganje spodbudilo proces zmanjšanja državnega deleža v banki in tranzicijo banke na borzo", je orisal Jašovič.

Nadzorniki pa so, kot že rečeno, potrdili strategijo skupine NLB za obdobje 2010-2015, v kateri je zapisano, da je primarni trg banke Slovenija, sekundarni pa jugovzhodna Evropa (Srbija, Makedonija, Kosovo, BiH, Črna gora in zamejstvo). Iz nestrateških trgov se bo banka zato umaknila. Vprašanje, ali bo ostala v Banki Celje ali ne, ostaja odprto, je dodal Jašovič.

Mogoča je izdaja novih obveznic
Ključni strateški cilji so do leta 2015 zagotavljati donos na kapital v višini od 10 do 12 odstotkov, 50- do 55-odstotni delež stroškov v prihodkih, razmerje med posojili in depoziti manjše od 120 odstotkov, kapitalska ustreznost na višini 12 odstotkov, najbolj kakovosten kapital pa na višini 10 odstotkov.

Po Jašovičevih besedah naj bi bilo letošnje poslovanje NLB-ja in skupine NLB pozitivno. "Če bo rezultat pozitiven, bo skromen," je povedal in opozoril, da so tveganja za dosego tega cilja zelo velika, saj se kriza poglablja. NLB tudi ne izključuje novih izdaj obveznic na mednarodnih trgih. "Ali konec letošnjega leta, sicer pa prihodnje leto," pa je napovedal Benedek.

Pod pritiskom možnosti financiranja strategije se iz nestrateških trgov umikamo.

Božo Jašovič
NLB od lastnikov pričakuje odločitev o dokapitalizaciji