Obveznice imajo ročnost sedem let in nespremenjeno obrestno mero v višini 6,25 odstotka. Foto: MMC RTV SLO
Obveznice imajo ročnost sedem let in nespremenjeno obrestno mero v višini 6,25 odstotka. Foto: MMC RTV SLO
Denar
Nominalna vrednost obveznice je 100 evrov, kar je tudi najmanjše mogoče vplačilo. Foto: Thinkstock

Obveznice imajo ročnost sedem let in nespremenjeno, 6,25-odstotno obrestno mero. Zainteresirani lahko obveznice vpišete do 24. junija oziroma do prodaje celotne emisije v vrednosti 100 milijonov evrov, če se bo to zgodilo pred 24. junijem, v vseh poslovalnicah NLB-ja in izbranih poslovalnicah celjske banke. Nominalna vrednost obveznice je 100 evrov, kar je tudi minimalni vrednost vpisa.

Član uprave NLB-ja David Benedek je dejal, da gre za povsem nov finančni instrument, saj podrejeno obveznico prvič ponujajo preko celotne mreže prebivalstvu. Ob tem dodaja, da je naložba za prebivalstvo lahko zanimiva, na primer za nekoga, ki ima posebna sredstva, ki jih je pripravljen vložiti za neko daljše obdobje. Tako bi namreč bo Benedekovih besedah lahko dosegel višji donos kot pri vezanih vlogah, ki so trenutno vezane na eno, dve, tri leta. Obveznica je nekoliko bolj dolgoročna, hkrati pa tudi likvidna, saj bo uvrščena na borzo.

Prospekt za prodajo obveznic NLB-ja si lahko preberete tukaj.

V javnosti sicer že krožijo namigi, daj naj bi se za obveznice resno zanimali predvsem nekateri skladi, je za Radio Slovenija poročala Urška Jereb Brankovič. Z zbranim denarjem bo NLB izboljšal svojo kapitalsko ustreznost. Če bo prodal celotno emisijo obveznic v vrednosti 100 milijonov evrov, se bo kapitalska ustreznost z zdajšnjih 10,4 odstotka zvišala na 11 odstotkov, kar je raven, kot jo zahteva centralni nadzornik, to je Banka Slovenije. NLB je prag uspešnosti postavil pri 10 milijonih evrov izdanih obveznic.