NLB je v Agroživu izgubil več 10 milijonov evrov. Foto: MMC RTV SLO
NLB je v Agroživu izgubil več 10 milijonov evrov. Foto: MMC RTV SLO

V sporočilu za javnost so v NLB-ju dejali, da so srbski organi pregona spomladi 2008 sprožili kazenski postopek zoper vodstvene delavce družbe zaradi suma storitve več kaznivih dejanj. Postopek poteka, v njem pa se upnice iz skupine NLB pojavljajo kot oškodovanci, so poudarili v NLB-ju, kjer "posplošitev, ugibanj in špekulacij" ne morejo komentirati.

Če pa obstajajo informacije, ki po navedbah Večera nakazujejo na utemeljen sum, da so zaposleni v Agroživu delovali v navezi s posamezniki znotraj banke, pa v NLB-ju pričakujejo, da bodo te nemudoma posredovane organom pregona.

Denar ni šel na NLB-jeve račune družine Živanov
V NLB-ju so odločno zanikali tudi navedbo v Večeru, da je denar iz banke namesto na račun Agroživa romal kar na zasebne račune Miroslava Živanova (nekdanjega direktorja družbe) ter njegovega sina Nenada in žene Sunčice pri NLB Ljubljana ter njeni nemški in švicarski izpostavi. Po pojasnilih NLB-ja namreč nihče od poimensko navedenih od leta 2007 dalje ni imel odprtega računa kot fizična oseba pri kateri izmed omenjenih bank.

Večer je v ponedeljek poročal, da je iz NLB-ja skozi kreditiranje Agroživa izginilo 30 milijonov evrov. Denar naj bi izginil na računih vodilnih v Agroživu in organizirane združbe znotraj banke, ki naj bi Agroživu kljub znanim tveganjem odobravala visoka nezavarovana posojila.