Najverjetnejši kupec je Apollo, a na SDH-ju, kjer postopek vodijo, podrobnosti ne razkrivajo. Foto: BoBo
Najverjetnejši kupec je Apollo, a na SDH-ju, kjer postopek vodijo, podrobnosti ne razkrivajo. Foto: BoBo

Čeprav so interesenti za nakup Nove Kreditne banke Maribor (NKBM) zavezujoče ponudbe oddali že konec januarja in se z njimi zdaj usklajuje Slovenski državni holding (SDH), je ta teden interes pisno izrazil še en sklad, je za Radio Slovenija poročala Maja Derčar. Po pisanju Večera gre za Global Bancorp Commodities and Investments, po prvih skopih informacijah ustanovljen šele pred 11 meseci s sedežem na Floridi.

Ime, ki se pojavlja za njim, je Alexander Vasiliev, poznavalci pa svarijo, da bi lahko šlo za ruski kapital, ki po ukrajinsko-ruski krizi išče pristan v naložbah po svetu. Kakor koli, nov interesent se v Slovenijo ni prišel predstavit osebno. Tu ni odprl pisarne ali najel priznanega svetovalca. Finančni svetovalec pri prodaji NKBM-ja, družba Lazard, bo interesenta preverila: predložiti bo moral dokazila o končnem lastniku sklada, načrte z banko, reference v bančnem sektorju, dokazati bo moral finančno trdnost - skratka vse, česar verjetno ne bo storil.

Sum zavlačevanja
Spomnimo na podobno zgodbo: tik pred prodajo Aerodroma Fraportu se je pojavil skrivnostni ponudnik PPG Asset management. Sklepamo lahko, da gre pri teh zgodbah za namerno motenje in zavlačevanje prodajnega postopka. Kako namreč skrivnostni skladi vedo, kaj kupujejo, če niso opravili niti skrbnega pregleda podjetja? SDH bo po neuradnih virih za nakup NKBM-ja izbral sklad Apollo, ki je do zdaj ponudil največ: 200 milijonov evrov.

Drugi prodajni postopki
Zdaj usklajujejo določila kupo-prodajne pogodbe. Usklajevanje ni bilo lahko, saj ima banka za vratom razlaščene delničarje in imetnike podrejenih obveznic. Potekajo tudi drugi privatizacijski postopki: Žito in Telekom bi morala biti prodana aprila. Pri Telekomu se prodaja ves čas zamika. Premika pa se pri Adrii Airways, danes je bila za svetovanje pri njeni prodaji izbrana družba KPMG, je še poročal Radio Slovenija.

Po pisanju Slovenske tiskovne agencije naj bi sicer Global Bancorp Commodities and Investments ponudil 250 milijonov evrov, pa še dodatno 100-milijonsko dokapitalizacijo.