Predlog za začetek stečajnega postopka je podalo samo podjetje, tako da sodišče na podlagi zakonodaje domneva, da je insolventno. Foto: MMC RTV SLO
Predlog za začetek stečajnega postopka je podalo samo podjetje, tako da sodišče na podlagi zakonodaje domneva, da je insolventno. Foto: MMC RTV SLO

Predlog za začetek stečajnega postopka je podalo samo podjetje, tako da sodišče na podlagi zakonodaje domneva, da je insolventno. Kot je razvidno iz objave na spletni strani Agencije RS za javnopravne evidence in storitve, je stečajni upravitelj Tone Kozelj.

Tri mesece za prijavo terjatev
Upniki imajo zdaj tri mesece časa, da prijavijo terjatve ter ločitvene in izločitvene pravice v stečajnem postopku. Zadnji dan roka za prijavo je 7. november.

Stečaj podjetja ni presenečenje, saj se je o tem, da bo tudi podjetje SCT Asfalti z okrog 90 zaposlenimi delilo usodo z vse večjim številom družb iz sistema SCT, že pred časom pisalo v medijih. Decembra lani, ko se je Ivan Zidar še pripravljal na prisilno poravnavo SCT-ja, je namreč SCT Asfalti izdal poroštvo za 4,8 milijona evrov posojil svojega lastnika SCT pri Novi Ljubljanski banki (NLB), ki pa je že sredi februarja zahtevala unovčenje poroštva.

Prihodki so se znižali za četrtino, število zaposlenih se je podvojilo
Konec lanskega decembra podjetje SCT Asfalti ni imelo najetih nobenih posojil, lani pa ga je SCT dokapitaliziral za 1,6 milijona evrov, kar je kapital družbe zvišalo na dva milijona evrov. Čeprav so se lanski prihodki družbe SCT Asfalti znižali kar za četrtino, se je število zaposlenih skoraj podvojilo, saj so se v družbi zaposlili tudi nekateri, ki so bili predtem zaposleni v preostalih hčerinskih družbah SCT-ja.

Padec poslovanja podjetja SCT Asfalti je bil letos še strmejši, saj sta v stečaju končala njegova ključna kupca in dobavitelja SCT in SCT GEM, s katerima je SCT Asfalti lani ustvaril kar 24 milijonov evrov prihodkov, je pred časom pisal Dnevnik. Rešitev podjetja je oteževalo tudi to, da je celotna gradbena mehanizacija še vedno v lasti SCT-ja, SCT Asfalti pa stvarnega premoženja sploh nimajo.