Nova KBM in SKB banka se bosta združili v OTP banko. Kdo jo bo vodil, bo znano v prihodnjih dneh. Sedež združene banke bo v Ljubljani. Imela bo nov logotip, ki ga bodo postopoma uvajali na bančnih točkah, zato bosta določeno obdobje ponekod še vedno v uporabi logotipa obstoječih dveh bank. Foto: BoBo
Nova KBM in SKB banka se bosta združili v OTP banko. Kdo jo bo vodil, bo znano v prihodnjih dneh. Sedež združene banke bo v Ljubljani. Imela bo nov logotip, ki ga bodo postopoma uvajali na bančnih točkah, zato bosta določeno obdobje ponekod še vedno v uporabi logotipa obstoječih dveh bank. Foto: BoBo

SKB in NKBM se bosta v četrtek znova zlila v banko OTP, poslovno pa 1. septembra, poroča novinarka Radia Slovenija Urška Jereb.

"Takrat bomo vse podatke strank SKB banke migrirali v sistem NKBM banke in delovali na skupnih bančnih sistemih," je pojasnila glavna izvršna direktorica SKB-ja Anita Stojčevska.

Kaj se spreminja za komitente

Za komitente NKBM-ja se ne bo spremenilo tako rekoč nič. Komitenti SKB-ja pa bodo 1. septembra dobili novo številko transakcijskega računa. To morajo sporočiti delodajalcu in vsem, s katerimi imajo sklenjene trajnike. SKB zatrjuje, da se z obveščanjem ne mudi, saj bodo vsi prilivi na številko SKB-računa do konca novembra preusmerjeni na novo številko OTP-osebnega računa, prav tako tudi vse direktne obremenitve SEPA.

Pri komitentih SKB-ja bosta stanje na računu in obstoječi limit oziroma prekoračitev prenesena na nov osebni račun pri združeni banki Sprememba številke osebnega računa ne bo vplivala na stanje na računu, trajne naloge in pooblaščene osebe, piše STA. ,

Enake ostajajo vse kreditne pogodbe, pri morebitnem združevanju večjih denarnih vlog pri obeh bankah pa je treba biti pozoren na to, da so depoziti zajamčeni do 100.000 evrov.

Krajša nedostopnost storitev

Ključni del združitve bo torej potekal od 30. do 2. septembra. V tem času nekatere storitve ne bodo na voljo. Poslovalnice se bodo 30. avgusta zaprle že ob 12. uri, SKB-jevi digitalni kanali bodo prenehali delovati ob 14.00, prenos na nove bo mogoč v ponedeljek, 2. septembra. V tem času bo onemogočeno tudi plačevanje prek aplikacije Flik pay – omenjena plačila se bodo po novem izvajala prek aplikacije mdenarnica.

Plačevanje z debetnimi in kreditnimi karticami bo nemoteno razen spletnih nakupov, dvig gotovine na bankomatih bo prav tako bolj ali manj nemoten z izjemo dveh večernih ur.

Pomembno varnostno opozorilo

Banka opozarja komitente, da od strank nikoli ne bo zahtevala gesla za dostop do spletne ali mobilne banke prek elektronske pošte ali telefona, zato nikoli nikomur ne izdajajte svojih gesel ali podatkov o bančnem računu, še poroča Radio Slovenija.

Dva večja bančna igralca

Proces združevanja Nove KBM in SKB banke sicer teče od lanskega februarja, ko je skupina OTP končala nakup Nove KBM. Pred tem je konec leta 2019 stopila na slovenski trg z nakupom SKB banke, piše Slovenska tiskovna agencija.

Vključno z dostopom do bančnih storitev na poštah v Sloveniji bo imela združena banka skupaj več kot 900 bančnih točk. Po bilančni vsoti bo združena banka dosegala nekaj manj kot 30-odstotni delež, medtem ko bo tržni delež NLB skupaj z N banko nekaj več kot 30-odstoten. Na bančnem trgu bosta tako dva izrazito velika igralca, vsi ostali bodo bistveno manjši.

Ob združitvi pa za naslednje dni ostaja odprto še vprašanje novega vodstva združene banke. Trenutni predsednik uprave Nove KBM John Denhof, ki naj bi prevzel vodenje združene banke, je namreč spomladi napovedal, da se bo konec leta, ko se mu izteče trenutni mandat, umaknil s položaja.

Denhof je sicer ob robu podpisa donatorske pogodbe z mariborsko mestno občino za igrišče pri Osnovni šoli Leona Štuklja ocenil, da bi morala operativna združitev potekati "izjemno gladko". Pri tem komitentom SKB pomagajo razumeti novosti in jih popeljati skozi potrebne korake. Spomnil je tudi, da imajo v Novi KBM že izkušnje z združitvami, npr. nedavno ob združitvi z Abanko.